Nikolić: Srbija nikad neće priznati Kosovo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbija ni pod kojim uvjetima nije spremna priznati neovisnost Kosova, izjavio je u utorak na zasjedanju opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, prenijeli su srbijanski mediji.

Srbija je privržena postizanju trajnog mira između Srba i Albanaca i zauzima se za izravne pregovore na najvišoj političkoj razini, ali nije spremna priznati Kosovo, rekao je Nikolić.

"Dopustite mi da budem jasan: Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uvjetima neće priznati, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije", izjavio je srbijanski predsjednik.

Dodao je da Srbija u nastavak pregovora s Kosovom "ulazi potpuno spremna da pridonese boljem životu svih građana Kosova, u demokratskim i sigurnim uvjetima", ali "neće pregovarati o provedbi neovisnosti" Kosova, koje je nazvao "takozvanom državom".

"Tome je došao kraj, premda stalno slušamo da o statusu Kosova nema pregovora i da se nas o tome ništa ne pita", rekao je Nikolić.

On smatra i da se pitanje Kosova može riješiti na miran način. Srbija će, obećao je, ispuniti sve obveze što ih je do sada preuzela. 

 Ustvrdio je da se dogovor između Srbije i Kosova može postići samo konsenzusom, ali je i dodao da se na dijelu srpskog teritorija krši povelja Ujedinjenih naroda, te da je proglašenje kosovske neovisnosti "opasan presedan" i dugoročna prijetnja stabilnosti toga područja.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter