Nikolic: Osudujem sve zlocine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolic izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne reakcije, medu kojima i reakciju hrvatskog predsjednika Ive Josipovica, istrgnuta iz konteksta te da je taj nesporazum u velikoj mjeri otklonjen u razgovoru s veleposlanikom Hrvatske u Beogradu Željkom Kuprešakom.

HINA do trenutka emitiranja ovog teksta nije dobila potvrdu od hrvatskog veleposlanstva u Srbiji o tom razgovoru.

Nikolic je za Tanjug rekao da je u svojim kampanjama govorio da su Knin i Vukovar bili srpski gradovi po strukturi stanovništva, a ne u nekom drugom kontekstu, podsjetivši kako je još prije šest ili više godina rekao da "Hrvatsku priznajemo u granicama u kojima je clanica UN-a".

"Dakle, Vukovar je na teritoriju Hrvatske. Ako bi u njemu bila vecina gradana srpske nacionalnosti, pa što. Imamo mnogo gradova u Vojvodini u kojima su u vecini gradani druge nacionalnosti, pa sve to može lijepo funkcionirati. Dakle, nemam namjeru svojatati bilo ciji dio teritorija, bilo koji narod", ustvrdio je Nikolic.

U hrvatskoj javnosti i medu politicarima je na brojne negativne reakcije naišao intervju koji je izmedu dva kruga predsjednickih izbora Nikolic dao za njemacki Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u kojemu je, medu ostalim, rekao da je projekt tzv. "velike Srbije" njegov "na žalost neostvareni san", da danas poštuje medunarodno priznate granice Hrvatske, ali da se Hrvati nemaju zašto vracati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

"Mi smo upuceni jedni na druge", naveo je Nikolic za Tanjug te dodao da se regija, zbog bolje suradnje i razvoja, ne bi smjela vracati u prošlost. Kaže da je on svojim ponašanjem u prvih 15 dana mandata pokazao da ne želi nesporazume i sukobe s bilo kim u Srbiji, ali i regiji. Siguran je da ce, nakon malog "postizbornog zastoja", imati kontakte kakve je dosadašnji predsjednik Boris Tadic imao i s predsjednikom Hrvatske i sa clanom Predsjedništva BiH iz drugog entiteta (Federacije BiH).

"Prihvatit cu svaki poziv da otputujem u bilo koju državu u službeni posjet. Uputili smo pozive svim predsjednicima država da dodu 11. lipnja u Beograd na moju inauguraciju. Doci ce vecina. Josipovic izgleda ima preuzete obaveze od ranije, ali održavamo kontakt s Hrvatskom", naveo je Nikolic.

Nakon što je nedavno za televiziju Crne Gore izjavio da u Srebrenici nije bilo genocida, Nikolic je sada za Tanjug kazao: "Moj odnos prema Srebrenici je potpuno jasan. To je mjesto na kome su pripadnici mog naroda pocinili strašan zlocin, i ja to nikada necu opravdati. Ali necu ni ici dalje od onoga što je o tom pitanju zakljucila Narodna skupština Republike Srbije".

Podsjetio je da je srbijanski parlament u ožujku 2010. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici, kojom osuduje "težak zlocin" pocinjen nad bošnjackim stanovništvom u Srebrenici. "Nacrt te rezolucije imao je u naslovu rijec 'genocid', koju je potom zastupnicka vecina skinula, a pretpostavljam da je imala u vidu i pravne posljedice kvalifikacije tog zlocina. Stoga ni ja necu ici dalje od toga", rekao je Nikolic.

"Ja sam, iz pijeteta prema žrtvama, jedini put tada govorio u Skupštini stojeci. A rekao sam da stojim zato što se gnušam takvog strašnog zlocina. Ja osudujem sve zlocine", istaknuo je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter