Nikolić: Odnosi s Hrvatskom ne idu na dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u razgovoru za list Kurir u ponedjeljak da odnosi s Hrvatskom, "zemljom koja slavi svoj zločin", ne idu na dobro, a poziv generala Ante Gotovine da se izbjegli Srbi vrate u Hrvatsku ocijenio je ciničnim. 

"Imao sam velike planove o tome da s Hrvatskom i BiH konačno uspostavimo dobre odnose. A ovo s Hrvatskom ne ide na dobro. Hrvatski je predsjednik do ove presude (Gotovini i Markaču) tražio razloge zašto da ne nastavimo pomirbu. Sve priče da je ljutit zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu i sada bi htio razgovarati - ja kao predsjednik naroda koji je činio zločine i on kao predsjednik naroda koji nije ni za što osuđen", rekao je Nikolić u intervjuu Kuriru.

Srbijanski predsjednik sugerirao je da se moraju tražiti načini da Srbija s Hrvatskom surađuje u ekonomskim i drugim područjima od zajedničkog interesa. "Ali, očigedno je da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno surađuvati. Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove djece?" rekao je Nikolić.

Na primjedbu novinara da će biti optužen za oštre riječi, Nikolić je uzvratio: "Pa neka me optuže! Uvijek ću ja biti optuživan za svoje oštre riječi, a Hrvati će za svoje zločine proći nekažnjeno. Pa eto, bar smo u nečemu slični".

Poziv generala Ante Gotovine izbjeglim Srbima da se vrate u Hrvatsku Nikolić je nazvao ciničnim. "Što hoće - da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se reći - to vam je shvaćanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i hrvatskom", rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je procijenio da će Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu odbaciti tužbe i Hrvatske i Srbije kojima se uzajamno optužuju za genocid. "Mislim da će sud odbaciti i jednu i drugu tužbu. Dobro je što smo mi odgovorili, a cinično je što je Hrvatska napisala tu tužbu. Nije u redu to što je sud u Haagu tu tužbu malo potkrijepio", rekao je Nikolić, dovodeći u vezu oslobađajuću presudu generalima s prijemom Hrvatske u Europsku uniju (EU). "Nije u redu to što EU nije htjela opteretiti tom presudom Hrvatsku pred njezin ulazak u Uniju, ocijenio je Nikolić.

"A da smo mi proslavili ovako nešto kao što je Hrvatska proslavila (oslobađanje generala), ne bismo nikad u povijesti zaslužili da budemo članica", kaže Nikolić i naglašava da je "nepristojno Srbiju držati po strani, a Hrvatsku primiti u Uniju". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter