Nikolic ne priznaje rezultate izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednicki kandidat i predsjednik oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolic u subotu je izjavio da njegova stranka ne priznaje rezultate izbora održanih prošle nedjelje i najavio je prosvjede u Srbiji.

SNS je, prema konacnim rezultatima, dobio najviše mandata u srbijanskoj skupštini, 73. Slijede koalicija oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadica sa 67 mandata i koalicija koju predvodi Socijalisticka partije Srbije (SPS) Ivice Dacica s 44 mandata. Te dvije koalicije ce najvjerojatnije zajedno formirati novu vladu, dok ce SNS ostati u oporbi.

"'Od sutra pocinjemo s mirnim, demokratskim, nenasilnim prosvjedima širom Srbije, kojima želimo srpskoj javnosti predociti da izbori nisu bili regularni, pošteni i u skladu sa zakonom, da su možda bili unapred smišljeni u strankama vladajuce kolacije'', rekao je Nikolic, dodavši da ce o mogucem prosvjednom skupu u Beogradu biti odluceno u nedjelju.

Naveo je da SNS ima ''mnogo dokaza o neregularnosti izbora'' i da je ta stranka do sada utvrdila kradu glasova na tri biracka mjesta, ''a dogadala su se u cijeloj Srbiji''. Takoder je ustvrdio kako je državno izborno povjerenstvo s minimalnom vecinom usvojilo izvješce o održanim izborima kako bi sprjecilo da ''istina izide na vidjelo'' te da su u kradu izbora umiješana i pojedina državna tijela.

''Sutra cemo doneti odluku hoce li ce biti drugog kruga izbora. Rukovodi nas želja da, kad gradani Srbije daju glas, da on bude izbrojen kako treba. Obavijestili smo i sve medunarodne organizacije i pružili dokaze o masovnosti prijevara'', rekao je Nikolic.

Iz srbijanskog državnog izbornog povjerenstva poruceno je da su opci izbori održani u nedjelju bili potpuno regularni te da nema razloga za njihovo poništenje. Najavljeno je da ce prigovor SNS-a biti razmotren na današnjoj sjednici povjerenstva.

Celnici SNS-a su prije dva dana u središtu Beograda pred novinare izvrnuli vrecu punu glasackih listica, ustvrdivši da je rijec o izbornoj kradi, ali u petak nisu policiji i tužiteljstvu predocili te materijale. Tvrde da toga dana nije bilo nikoga u stranci i pozvali su policiju da dode u subotu i napravi izvid.

Iz nevladinih udruga ukljucenih u pracenje izbora tvrdnje SNS-a protumacene su kao opravdanje zbog rezultata koji je slabiji od ocekivanog, kao i potezi u svrhu predizborne kampanje uoci drugog kruga predsjednickih izbora u kojem ce se ogledati Nikolic i Tadic.

Takoder je ocijenjeno da je manjih nepravilnosti na pojedinim birackim mjestima vjerojatno bilo, ali da je teško vjerojatno da bi itko mogao organizirati tako veliku prijevaru, ako se ima u vidu broj promatraca.

Nikolicev protukandidat u drugom krugu predsjednickih izbora Boris Tadic izjavio je da su prijetnje prosvjedima zbog navodnih izbornih nepravilnosti zapravo poziv na destabilizaciju države. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter