Nikolić ne podupire Dačićevu kandidaturu za Nobela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u intervjuu da neće poduprijeti kandidaturu srbijanskog premijera Ivice Dačića za Nobelovu nagradu jer je za to priznanje kandidiran zajedno s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, kojega se sumnjiči za ratne zločine protiv Srba.

- Stalno u međunarodnoj areni, od Ujedinjenih naroda do Vijeća Europe, govorim o zločinima protiv Srba na Kosovu i Metohiji i osnovanoj sumnji da ih je organizirao (aktualni kosovski premijer) Thaci, istaknuo je Nikolić u novogodišnjem intervjuu Večernjim novostima čije izvode ovaj list objavljuje u subotu na svojoj internetskoj stranici.

Podsjećajući da se Thacija sumnjiči za odgovornost ili sudjelovanje u otmicama, ubojstvima i trgovini organima kosovskih Srba tijekom srpsko-albanskih sukoba na Kosovu, Nikolić je ustvrdio da bi kandidatura za Nobelovu nagradu mogla stopirati istrage protiv Thacija.

- Ukazivao sam i na vađenje organa i na Žutu kuću. To je zločin nezabilježen u civiliziranom svijetu... I sada treba Srbin stati uz kandidaturu s Thacijem, uz čovjeka kojeg samo stranci spašavaju od istrage? Bojim se da bi sve istrage protiv njega (Thacija) prestale ako bi dobio Nobelovu nagradu. Zato Srbin uz njega ne može stati, rekao je Nikolić.

Objašnjava i da se očitovao u povodu kandidature Dačića, Thacija i visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton jer to, nakon što je objavljena nominacija, dosad nije učinio Dačić.

- No, pošto šuti, i pošto sam dovoljno star da mu dam očinski savjet, evo, poručujem mu: ima vremena, mlad si, mnogo toga možeš napraviti za Srbiju. Kosovo i Metohija nije razriješen problem. To će potrajati. Nitko još nije dobio nagradu zato što je počeo razgovarati, već kada je problem riješen, objasnio je Nikolić zašto se protivi kandidaturi Ivice Dačića za Nobelovu nagradu za mir.

Srbijanski šef države ustvrdio je za Večernje novosti da se već odavno u Bruxellesu govorilo o toj kandidaturi, ali više zbog Ashton, kojoj sljedeće godine istječe mandat, nego zbog njih dvojice.

- Podsjećam da sam pitao Dačića, kad sam mu trebao dodijeliti mandat, je li spreman pregovarati s Thacijem. Rekao sam mu: nećeš imati otpora u Srbiji. Tvoja dužnost je da pregovaraš s onima koje su Albanci izabrali, a znaš kakva optužba visi nad njim. Odgovorio je da prihvaća, ali je tražio da iza njega stanemo Vučić i ja. Rekao sam mu da ima našu punu podršku. Ali ovo s Nobelom je nešto drugo, rekao je Nikolić u novogodišnjem intervjuu.

Srpska i albanska skupina prijateljstva u Kongresu Sjedinjenih Država uputile su pismo Nobelovom odboru u kojem nominiraju Ivicu Dačića, Hashima Thacija i Catherine Ashton za Nobelovu nagradu za mir zbog bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Komentirajući vijesti o nominaciji Dačić se ranije našalio i rekao da mu je "draže da ga kandidiraju za Nobela nego za Haag", dok je Thaci izjavio da je počašćen nominacijom za Nobelovu nagradu za mir i da to priznanje, više nego itko drugi, zaslužuju građani Kosova.

Beograd je, nakon okončanja ratnih sukoba na Kosovu, raspisao crvene Interpolove tjeralice zbog ratnih zločina za tadašnjim vođama paravojne postrojbe Oslobodilačka vojska Kosova Hashimom Thacijem, Agimom Cekuom i Ramushom Haradinajem.

Ceku je po toj tjeralici u listopadu 2003. zadržan u ljubljanskoj zračnoj luci, ali je ubrzo pušten, a priveden je i u Budimpešti, ali mu je omogućeno da nastavi put za Prištinu.

U srpnju 2003. Thaci je zadržan u Budimpešti, ali je također pušten, a mađarski su dužnosnici ustvrdili da im je Interpol razjasnio da "ta organizacija više ne traži uhićenje albanskog političara".

Predsjednik parlamentarnog odbora za Kosovo Skupštine Srbije Milovan Drecun postavio je nedavno javno pitanje tko je odgovoran za skidanje Hashima Thacija s Interpolove tjeralice, ali to pitanje nije izazvalo polemiku u srbijanskoj javnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter