Nikolić najavio da zasad nema rješenja za Kosovo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u ponedjeljak da niti osmi krug pregovora srbijanskog i kosovskog izaslanstva u Bruxellesu 2. travnja neće donijeti konačno rješenje za položaj Srba na Kosovu i objavio da će se srbijanskom premijeru Ivici Dačiću na pregovorima pridružiti njegov zamjenik Aleksandar Vučić

- Predložio sam da u izaslanstvu bude i vicepremijer Vučić, i bit će, jer je to prilika da pokažemo jedinstvo državnog vrha, istaknuo je Nikolić ocijenivši da izjave dužnosnika iz Prištine "ne djeluju ohrabrujuće" jer se iz njih ne vidi spremnost da popuste u dijalogu.

- Ne zahtijevamo idealno rješenje, ne odbijamo ništa unaprijed, ali to što želi Priština nikad neće biti moguće, rekao je Nikolić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Predsjedništvu Srbije.

Naglasio je da Beograd neće prihvatiti "ništa" koje albanska strana nudi u pregovorima.

Nikolić je rekao da za Srbiju nisu prihvatljiva inzistiranja Prištine da se primijeni sve što piše u ustavu i zakonima Kosova, ali i da Srbiju nitko ne može "naljutiti da napusti razgovore jer je Srbija uvijek bila razumna".

Najavio je da Beograd neće ultimativno zahtijevati da se prihvati samo ono što u skladu s njegovim interesima, već da će tražiti rješenje.

Nakon presice, na kojoj je zamolio novinare da ne postavljaju pitanja, Nikolić se vratio na sastanak državnog vrha posvećen pregovorima s Kosovom, koji je već danima u neprekidnom zasjedanju. 

Beogradski mediji prenijeli su u ponedjeljak i pisanje njujorškog dnevnika Wall Street Journal da bi eventualni neuspjeh dijaloga Beograda i Prištine mogao rezultirati pogoršanjem položaja Srba na sjeveru Kosova, gdje prištinske vlasti žele proširiti svoj autoritet. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter