Nikolić: Milanovićev posjet nije potpuno iskren

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić  izjavio je da je prije današnjeg sastanka premijera Hrvatske i Srbije, Zorana Milanovića i Ivice Dačića, trebalo doći do susreta predsjednika dviju zemalja. Nikolić je, na konferenciji za inozemne medije, kritizirao hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića što “izbjegava susresti se s njim”.

"Smatram da je prvo trebao biti susret dvaju predsjednika jer to označava da je došlo do uspostavljanja dobrih odnosa i ne znam zašto Ivo Josipović izbjegava taj susret. Što se mene tiče Srbija treba surađivati i razgvarati sa svakom državom u svijetu. Ne može Hrvatska biti ljuta na predsjednika Srbije pa tražiti nekakav drugi način da se pojavi u Srbiji. Ja predstavljam Srbiju i njene građane u zemlji i inozemstvu", rekao je Nikolić na brifingu s novinarima Reutersa, BBC-a, AP-a, AFP-a, Anadolije, Anse, televizije ORF i Al Džazire.

Ocjenjujući da “Milanovićev posjet nije potpuno iskren” Nikolić je upitao kako hrvatski premijer može dolaziti u posjet ako je Hrvatska podnijela tužbu protiv Srbije zbog genocida. 

“Netko onda tu nije iskren, ili znaju da mi nismo počinili genocid ili posjet nije iskreno prijateljski”, smatra srbijanski predsjednik. On je dodao da je "najlakše sjesti i ručati zajedno".

"Treba raščistiti sve, najlakše sjesti i ručati zajedno. Prije toga trebamo pomiriti narode, jer političari se lako svađaju i mire,"  veli Nikolić.  

“Ovo je (posjet Milanovića Beogradu) pokušaj Hrvatske da mirno uplovi u EU iako postoje pitanja koje nije riješila, poput prognanih osoba i imovine Srba, koja uz srpsko protivljenje mogu predstavljati ozbiljan problem za ulazak u Uniju”, zaključio je Tomislav Nikolić. (B. OPRIJAN ILIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter