Nikolić jedini šef države na raspravi u UN-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tomislav Nikolić bit će vjerojatno jedini predsjednik države među govornicima na tematskoj debati Opće skupštine UN-a o radu međunarodnih kaznenih sudova za ratne zločine na kojoj će, po očekivanjima, sudjelovati predstavnici pedesetak država članica, najavili su u utorak srbijanski mediji.

Raspravu je zakazao predsjedajući OS-a Vuk Jeremić nakon prošlogodišnje odluke Žalbenog vijeća Haaškog suda da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svih optužbi za zločine u operaciji Oluja, ali među sudionicima rasprave neće biti predstavnika Haaškog tribunala.

Debatu o "Ulozi međunarodnog kaznenog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja" u 10 sati ujutro po njujorškom vremenu otvorit će Jeremić, a potom će govoriti glavni tajnik UN Ban Ki-moon. Skup je, kako su naveli beogradski mediji, otvoren i za pravnike, povjesničare i predstavnike udruga žrtava.

Nakon jutarnje plenarne sjednice, u popodnevnom dijelu po mjesnom vremenu predviđena su dva tematska panela, a zatim i Jeremićeve završne riječi.

Nikolić će, kako se najavljuje, vjerojatno biti jedini predsjednik države na debati u UN-u, dok su SAD i druge zapadne zemlje odlučile na skup uputiti diplomate nižeg ranga, budući se od samog zakazivanja protive ovoj raspravi.

Nikolićev savjetnik Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, izjavio je da će srbijanski predsjednik izložiti "ozbiljnu analizu na 42 stranice" kojom će "dokazati da proces koji je prethodio formiranju i samo formiranje Haaškog tribunala nisu sukladni s pravom".

Hrvatsku će na javnoj raspravi predstavljati samo hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović. Pretpostavlja se da na samoj raspravi Vilović neće ulaziti ni u kakve političke ocjene rada Haaškog suda, nego da će govoriti o tehničkim pitanjima.       

Dolazak na skup je, među ostalima, odbio i predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron i potvrdio da su i drugi međunarodni sudovi za ratne zločine odbili poziv na raspravu o njihovu radu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter