Nikoleski ocarala indijskim plesom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od prinošenja cvijeca božanstvima, preko cvjetanja - otvaranja tijela, do finalnog izljeva neogranicene energije, radosti i ispunjenja protegnuo se put kojim je Nikolina Nikoleski, koreografkinja bharatanatyama, klasicnog indijskog plesa, sinoc uvela u peti Festival vizualnog kazališta Labin.

Plesom koji potjece iz južnog dijela zemlje ova je Zagrepcanka u 45 minuta prenijela energiju malobrojnim, ali oduševljenim gledateljima u Malom kazalištu. Njih 30-ak se na ugodnoj vožnji kroz mitološke price - s Krišnom i Šivom kao najomiljenijim hinduistickim bogovima - zahvalilo dugotrajnim pljeskom.

O uvjerljivosti performerice u svih pet predstavljenih koreografija najbolje svjedoci komentar gospode koja je izlazeci iz Circola rekla: "Ej, pa ne mogu vjerovat' da žena nije Indijka!".

Tijelo plesacice, odjevene u sari i ukrašene svadbenim nakitom, na trenutke je - u tom stapanju glazbe, pantomime i joge - poput skulpture, dok je lice, zahvaljujuci izražajnim gestama, kao slikarsko platno s kojeg frcaju emocije.

Zapanjujuca je geometrijska preciznost pokreta vrata, ramena, ruku, ociju te ritmickog rada nogu plesacice koja dojam pojacava zvukom gungre (zvoncica) vezane oko gležnjeva.

Nikolina Nikoleski profesionalna je plesacica, koreografkinja i profesorica bharatanatyama, ali i suvremenog plesa te joge. Diplomirala je na glasovitoj akademiji Pine Baush - Folkwang Hochschule u Essenu, a studij bharatanatyama zapocela je u južnoj Indiji te se stalno usavršava kod vrhunskih ucitelja. Nastupa na prestižnim festivalima te predaje ples i jogu u školi Francuskog veleposlanstva u New Delhiju.

Nikoleski je odabrana za uvertiru jubilarnog izdanja jer je - kako je objasnila Nataša Stanic iz Studija Lila, voditeljica i umjetnicka ravnateljica festivala - klasicni indijski ples inspirirao mnoge aktere vizualnog teatra. Stanic je festival otvorila s labinskim dogradonacelnikom Zoranom Rajkovicem, prerezavši vrpcu sacinjenu od letaka s prethodnih izdanja.


Podijeli: Facebook Twiter