Nikola Tesla EV rally: Bešumni ljepotani u Poreču

Atraktivni Tesla S na porečkom Trgu slobode (M. MIJOŠEK)
Atraktivni Tesla S na porečkom Trgu slobode (M. MIJOŠEK)

Došli su bešumno, ali je zato njihova prisutnost na porečkom Trgu slobode izazvala itekakvu gužvu. Riječ je sedamnaest električnih automobila koje su vozili strani veleposlanici u Hrvatskoj u  revijalnoj prvoj etapi međunarodnog rallya vozila na struju "Nikola Tesla EV rally 2014." koja je u popodnevnim satima krenula iz Rovinja i stigla u Poreč. Međunarodni rally trajat će do 31. svibnja, a vozila će ići 850 kilometara dugom rutom od Istre do Opatije, preko nacionalnih parkova Paklenica i Krka, Zadra, Gospića, Smiljana - rodnog mjesta Nikole Tesle, Plitvičkih jezera do konačnog cilja u Zagrebu.

U revijalnoj etapi sudjelovali su veleposlanici i veleposlanice  Finske, Bugarske, Italije, Mađarske, Japana, Makedonije, Kanade, Francuske, Slovenije, Njemačke, Rumunjske, Španjolske i Norveške, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović te načelnik PU istarske Dragutin Cestar. Na Trg slobode, gdje im je Grad Poreč kao domaćin priredio svečani doček, stigli su u vozilima na struju marki Nissan, Citroen, Dok-Ing, Opel, Smart, Mitsubishi i, naravno, atraktivnim sportskim Tesla S. Upravo su potonji privlačili najviše pažnje među okupljenim građanima koji su ih mogli slikati, sjesti u njih i pogledati kako se pune. Vrijednost jednog Tesla vozila je oko 120 tisuća eura, pa su se zapravo na trgu okupila vozila ukupne vrijednosti više od milijun eura.

Ovom se manifestacijom u suradnji s resornim ministarstvima, Fondom za zaštitu okoliša i HEP-om kreira "Zelena turistička magistrala", odnosno postavljanje brzih punionica za električna vozila duž trase rallya. U Istri je jednu već dobio rovinjski hotel Lone, a uskoro će i Poreč dobiti jednu kojom će biti označen i na međunarodnoj karti kao mjesto s ovom uslugom.

Sutra od 12 sati nadalje na Trgu Joakima Rakovca u Poreču moći će  se pogledati 40 modela vozila na električni pogon, na zagrijavanju za rally i ispitu spretnosti vozača. (V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter