Nikola Ražov u Cvajneru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj galeriji Cvajner se do 23. sijecnja može razgledati izložba crteža Nikole Ražova. Rijec je crtežima olovkom, koji su nastali u posljednjih pet godina stvaralaštva ovog rovinjskog likovnog umjetnika.

Serija od 16 crteža i pet crtackih kolaža naslovljena je "La linea" i, kako sam autor kaže, ima uporište u duhovitoj animaciji crte Osvalda Cavandollija. Za razliku od Cavandollijevog minimalizma i velicanja jedne crte koju animira odnosno "budi" je iz horizontale te iz nje stvara svoj animirani lik, Ražov koristi suprotan efekt. Iz mnoštva linija on stvara homogenu cjelinu odnosno stvara privid jedinstva u kojem nema mjesta za figurativnost. Naime, njegovi crteži u potpunosti su otudeni od insinuacije na duhovitost ili pak ilustrativnost, oni su cisti manografi seizmografske provenijencije s uporištem u op artu sredinom šezdesetih godina.

Nikola Ražov roden je 1946. u V. Vukovju (Garešnica). Clan je HDLU-a Istre od 1997. godine. Samostalno izlaže od 1981. godine: Kutina, Zagreb, Porec, Rovinj, Pazin, Pula. Skupno je izlagao na mnogim izložbama: Zagreb, Rovinj, Kutina, Pakrac, Rijeka, Opatija, Novi Sad, Subotica, Lendava, Grožnjan i Köln. Dobitinik je više nagrada i diploma za umjetnicki rad. (Vedran ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter