Nikola Ražov izlaže u Aneksu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Aneks multimedijalnog centra Luka samostalnom se izložbom predstavio likovni umjetnik Nikola Ražov. Izložbu naslovljenom "Na granici" otvorila je kuratorica Maja Briski.

- Opisati tucet radova kojima Ražov preispituje svoju poziciju na granici izmedu pretenciozne umjetnicke prakse i banalne svakodnevne ropotarnice, vrlo je jednostavno: na svaki od dvanaest klasicnih slikarskih okvira (rama), formata 120 x 160 centimetara, napeo je platno razlicito od ostalih po tkanju, boji ili uzorku. To bi bilo sve.



Naime, bilo bi to sve da je autor tog rucnog rada anonimni umirovljenik koji u trenucima dosade prije redovnog opijata, vecernjeg TV dnevnika, marljivo inzistira na nemogucoj misiji da si uljepša dnevni boravak.

Medutim, kad se takva, u osnovi asketska inicijativa Nikole Ražova javno prezentira u galeriji, nakon kratkotrajnog premišljanja o tome koji bismo izloženi materijal voljeli vidjeti kao svoju košulju, haljinu, zavjesu ili prekrivac za krevet, njen dotad nepretenciozan, minimalisticki koncept zacas pocinje izazivati maksimalnu kolicinu raznovrsnih pitanja, pocevši od one klasicne nedoumice o tome postoji li (uopce) granica koja odreduje je li nešto umjetnost ili ne.

Nikola Ražov poznat je po svojim likovnim ostvarenjima koje spadaju u red novije klasike, a njegovim intenzivnim nastupima na extemporalnim manifestacijama diljem Istre ustolicio se kao potencijalni dobitnik glavnih nagrada.



Njegov je izraz sve više sklon minimalizmu, a u posljednjih desetak godina sklon je eksperimentu. Tako smo ga imali prilike vidjeti u subgaleriji MUL sa svojesvrsnim instalacijama kojima ispituje prostor, dok je posljednjom izložbom ponovno dokazao da je njegova preokupacija eksperiment i propitkivanje granica umjetnickog izraza.

Izložba "Na granici" još je jedan izlet u filozofsku sferu koja ne daje odgovore vec postavlja pitanja, a odabir kicastih materijala cija tekstura odgovara estetici srednjeg staleža s kraja 19. stoljeca svojevrsna je kritika istom društvenom sloju koji, ako uopce više i postoji, negdje kržlja u svojoj samodopadnosti i zaokupljenosti detaljima.

Naime, kicasta i barokizirana površina u konacnici suprostavlja se minimalistickom postavu cija preglednost i jasnoca svakako vrlo dobro korespondira s bjelinom galerije Anex, kaže Maja Briski.

Nikola Ražov  roden je 1946. u Vukovju, Garešnica. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Clan je HDLU-a Istre. Živi i radi u Rovinju.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a samostalno i skupno je izlagao u Zagrebu, Porecu, Rovinju, Puli, Labinu, Rijeci i Osijeku. Izložbu u organizaciji HDLU-a Istre može se razgledati do 16. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter