Nikola Madžirov na druženju u Hiži od besid

Nikola Madžirov
Nikola Madžirov

 U Kući za pisce - Hiži od besid na litici iznad Pazinske jame u utorak navečer upriličeno je druženje s istaknutim makedonskim pjesnikom Nikolom Madžirovim, gostom pazinske rezidencije za književnike.

Domaćoj publici manje poznati 39-godišnji autor nije privukao brojne posjetitelje, pa se zamišljena književna večer prometnula u neformalno, ali ugodno druženje na terasi Kuće gdje su malobrojni posjetitelji imali priliku iz prve ruke čuti autorov stav o ravnoteži emocionalnog i racionalnog u poeziji, odnosno u umjetnosti.

- Afekt inicira stvaralaštvo, dok dominacija racionalnog nastaje tijekom pisanja, barem kod mene, zbog želje za originalnošću, odnosno težnje da se ne ponavlja ono što je već bilo napisano, kaže Madžirov, koji je posljednja tri tjedna proveo u Pazinu, gdje je, kaže, uglavnom prevodio pjesme.

O svrstavanju u književne ladice, odnosno žanrove, kaže: "Kad književni kritičari počnu pisati da si pod utjecajem određenih autora, to je kao vatra koja ide za tobom, a ti pokušavaš pobjeći." Dodaje da to ipak nije moguće, jer je i riječ "original" nastala od riječi "origin", što znači podrijetlo, odnosno da ono što je izvorno potječe s nekog izvora, pa je najčešće inovativni "korak naprijed, zapravo korak unazad".

Madžirov, koji objavljuje eseje i prijevode, ali je ponajviše poznat po poeziji, kaže da ne piše cikluse pjesama jer smatra da sama atmosfera knjige označava određeni ciklus sjećanja, strahova i očekivanja.

Prema njegovoj poeziji snimani su kratkometražni filmovi "Password" i "Kazaljke sata", a surađivao je i sa stripocrtačima. Za zbirku pjesama "Premješten kamen" iz 2007. dobio je europsku pjesničku nagradu "Hubert Burda" za autora iz srednje i istočne Europe. Bio je urednik poezije u časopisu za književnost i kulturu Blesok te je makedonski koordinator međunarodne pjesničke mreže Lyrikline. (A. DAGOSTIN )


Podijeli: Facebook Twiter