Niko Kovač: Svoje prigode tražit ćemo u ofenzivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest mjeseci nakon ždrijeba skupina izbornik naše reprezentacije Niko Kovač priča o - Brazilu. Posljednji razgovor s novinarima (uglavnom hrvatskim), obavio je u Praia do Forte, ispred hotela Tivoli, pod budnim okom četiri naoružana specijalca. Niko Kovač nakon posljednjeg, zatvorenog treninga prije leta za Sao Paulo.

- Možemo? Tko pita koga?

Atmosfera dobra, bez obzira na neobično mjesto - ispod stabla, uza samu cestu.

- Badelj je novo ime.

- Obavio sam razgovor s Močinićem. Njegova ozljeda skočnog zgloba nije nimalo bezazlena. Nakon konzultacije s liječnicima zaključeno je da nema smisla čekati, jer oporavak će trajati dva do tri tjedna. Rijeka Močinića treba zdravog, zbog toga ga šaljemo kući nakon utakmice u Sao Paulu. Pokrenuli smo postupak zamjena, dolazak Badelja, čekamo odgovor FIFA-e. Moraju je odobriti nakon što konstatiraju prirodu Močinićeve ozljede.

- Danas je utakmica, prošle su pripreme, za nama su brojni razgovori o - Brazilu. Otvaranje Mundijala. Sve je uglazbljeno?

- Ne znam što su igrači govorili na presicama. Analizirali smo sve, iz dana u dan servirali igračima podatke. Napravili sve što je trebalo. Barem smo tako uvjereni. Odsad razmišljamo o sebi. Vjerujem da će naši igrači biti dobro raspoloženi, kako svi očekujemo.

- Sastav, naravno, ostaje tajnom, ali sve ste posložili u glavi?

- Sve znam, složio sam mozaik. Sastav imam na dlanu. Pranjića nema, zamijenit će ga Vrsaljko. Ostalo? Ne bih volio vama izdiktirati sastav prije nego igračima.

- Slika o Brazilu se nije promijenila nakon ždrijeba prije šest mjeseci?

- Ona će ostati uvijek ista. Brazil dvije godine igra uvijek na isti način. Pitanje je samo tko će zaigrati, hoće li to biti Oscar ili, kako čitam, Willian. Ne mijenja to puno na stvari, sve su to igrači vrhunske klase. Ne bi igrali u Brazilu, u Scolarijevom sastavu koji želi naslov prvaka svijeta. Brazil ništa neće izgubiti, naime, ako izostane Oscar... Niti nama mijenja puno na taktičkoj pripremi utakmice. U glavi smo sve posložili.

- Vremena se mijenjaju, hoće li Hrvatska igrati brazilski, a Brazil europski?

- Igrat ćemo naš stil. Ne volim priče o tome da smo onakvi ili ovakvi, imamo svoju jasnu filozofiju. Pokušali smo nešto dodati, nešto modificirati... Ukorak s današnjim nogometom. Dečki igraju u vrhunskim klubovima, lako će to primijeniti na terenu. Male korekcije pretvoriti u konkretna i opipljiva djela. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome kroz 90 minuta u Sao Paulu.

- Brazil i Scolari?

- Izgubili su jednu od posljednjih 16 utakmica. Pametnom dovoljno. Koliko su moćni u igri prema naprijed, toliko imaju nedostataka u fazi obrane. Iako igraju odgovorno, teško ih je probiti. Tražit ćemo svoje prigode u ofenzivi. Prikazali smo igračima puno DVD-a, znaju za svakog suparnika kako se kreće i kako diše. Moraju se toga držati, jedino jamstvo da dođemo u prigodu za - pogodak. Pitanje je hoće li zabiti, ali vjerojatnost je veća budemo li se držali toga.

- Stalno se govori da je Brazil pod velikim pritiskom, ali puno se očekuje i od Hrvatske.

- Ljudi, budimo realni. Igramo protiv domaćina Mundijala koji je veliki favorit. Nastojat ćemo pružiti svoju najbolju partiju. Tko je taj koji nam može gurnuti teret favorita. Želimo ostaviti pravi dojam, ostaviti srce na terenu. U tom ćemo slučaju imati svoje šanse. Ali ne želim ulaziti u vaša razmišljanja. Miran sam i čiste glave, kao i cijela momčad.

- Kako će funkcionirati obrana s obzirom na dosta problema zbog izostanaka?

- Nisu obrana samo ona četvorica u zadnjoj liniji. Počinje od napadača. Čvrsti blok. Kao od prvih susreta, kvalifikacija s Islandom, sigurno će biti dobro. Nema te ekipa koja može funkcionirati ako se dvojica, trojica isključe u fazi obrane. Nemoguće je biti uspješan u današnjem nogometu. Blok i samo blok... Svi se brane i svi napadaju, to je naš cilj.

- Hrvatska neće igrati brazilski s Modrićem, Rakitićem, Kovačićem... Hoće li ostati u rasporedu 4-2-3-1?

- Držat ću se provjerenog. Dvojba je hoće li biti 4-2-3-1 ili 4-1-4-1, ali sigurno je da nećemo parkirati autobus ispred vrata Pletikose. Svih 90 minuta tražit ćemo svoje prigode. Brazil će nas sigurno stisnuti u nekom razdoblju, ali mi imamo kvalitetne igrače, želimo doći do posjeda lopte. A kad je lopta u našim nogama ni Brazilci nam ne mogu zabiti gol... Znamo koliko je Brazilcima draga lopta zato tražimo rješenje da ona bude naša igračka.

- Duševno stanje igrača?

- Šest mjeseci čekaju tu utakmicu. Očekivanja rastu, vidi se to na treningu, igra se čvrsto i oštro. Smirujemo tenzije, ali sve je to normalno. Profesionalci su, žele igrati, nametnuti se. Dobro je to. Možeš igrati samo onako kako treniraš...

- Ako bude jedanaesterac za nas, tko će pucati?

- Odredili smo dvojicu. Nemojte me pitati tko su.

- Sve je tajna, ali ne i optimizam?

- Svi vjerujemo u svoj kvalitetu. Nećemo istrčati s bijelom zastavom. Idemo igrati, daj Bože da budemo uspješni. Ništa ne mogu obećati, kao ni Scolari... Dat ćemo sve od sebe, hoće li biti dovoljno, zna dragi Bog. (O. RIVETTI)


Podijeli: Facebook Twiter