Niko Kovač: Švicarska će biti pravi izazov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos problemima s ozljedama i izostancima igrača te pomanjkanja vremena za prave treninge, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač mnogo očekuje od prijateljske utakmice protiv Švicarske u srijedu u St. Gallenu.

Bit će to prvi nastup "vatrenih" otkako su u prosincu pobijedili Island i izborili plasman na svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Nadam se pozitivnom rezultatu koji bi dodatno podigao samopouzdanje igrača. Očekuje nas čvrsta i teška utakmica protiv ozbiljnog i kvalitetnog suparnika. Bit će to za nas pravi izazov. Švicarska je trenutačno pri vrhu FIFA-ine ljestvice i moramo biti realni i priznati da su oni ispred nas. Brazil i Švicarska ne mogu se usporediti, no tražili smo jakog suparnika da bismo se približili nivou utakmica koji nas očekuje na svjetskom prvenstvu", kazao je hrvatski izbornik na presici u hotelu Aristos.

Kovač za ogled protiv Švicaraca ne može računati na ozlijeđene Niku Kranjčara, Ivu Iličevića, Igora Bubnjića i Milana Badelja, dok je Leon Benko dobio slobodno zbog transfera u kineski Dalian. Pod upitnikom su i Ante Rebić te Šime Vrsaljko.

Problem je što će "vatreni" jedini pravi trening odraditi tek po dolasku u Švicarsku. Danas bi se trebalo okupiti 13 reprezentativaca, osmorica će doputovati sutra, dok će Ivan Rakitić direktno doći u Švicarsku. Igrače u iduća dva dana očekuju testiranja fizičke spreme te niz sponzorskih aktivnosti i snimanja spotova.

"Ovo je naše prvo okupljanje nakon kvalifikacija protiv Islanda. Igrače ćemo testirati da bismo vidjeli jesu li napredovali, jesu li se fizički podigli ili nisu. Uoči SP-a nećemo imati vremena za prave bazične pripreme, zbog toga ću inzistirati da igrači dođu spremni i zdravi, da bi na pripremama u Austriji dobili završni 'šlif'", dodao je Kovač.

Hrvatski izbornik je naglasio da će "kockasti" i protiv Švicarske igrati u formaciji 4-2-3-1.

"Protiv Islanda se to pokazalo dobrim i ne odustajemo od toga. Želimo unaprijediti igru, dečki su pametni i iskusni i mogu to kvalitetno odigrati. Većina naših igrača igra jednaku formaciju u svojim klubovima", dodao je.

Kovač se osvrnuo i na transfer Alena Halilovića iz Dinama u Barcelonu. "Alenov transfer u Barcelonu je velika stvar za njega, ali i za hrvatski nogomet. To je veliki iskorak, sada će njegov rad biti još intenzivniji. Još će više i brže učiti", kazao je izbornik.

Presici su prisustvovali i brazilski novinari, koje je najviše zanimalo što Kovač misli o "Selecaou".

"Znamo kako Brazil igra, već dvije godine igraju u istoj formaciji i praktički u istom sastavu. Ne želim nikoga posebno izdvajati. No, siguran sam da će i Brazil nas respektirati."

Na pitanje dokle bi "vatreni" mogli dogurati na World Cupu, Kovač je sa smiješkom kazao: "To je očito pitanje na koje moraju odgovoriti svi izbornici. Znam da se od brazilskog izbornika Scolarija očekuje naslov prvaka. Mi ćemo ići iz utakmice u utakmicu. Želimo uživati u svakoj našoj utakmici, ne u Brazilu koji je lijepa zemlja, već na terenu. Sve ćemo pokušati da bismo se plasirali dalje", kazao je Kovač. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter