Niko Bulic želi i cetvrti mandat na celu HTZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem ove godine Niki Bulicu istjece vec treci cetverogodišnji mandat na mjestu direktora Hrvatske turisticke zajednice (HTZ), institucije ciji je postao zaštitni znak i kojom dominira vec punih 12 godina.

U turistickim se krugovima vec neko vrijeme govori o mogucem nasljedniku, dok Bulic istice da ima volju ostati na tom mjestu još jedan mandat, taman koliko mu je potrebno do mirovine. Od potencijalnih kandidata koji bi ga ipak mogli zamijeniti u javnosti se posljednjih mjeseci naveliko spominje jedino ime donedavnog predsjednika uprave opatijske tvrtke Liburnia Riviera Hoteli Kristijana Stanicica.

Bajs nije došao na sajam


Trenutno raspisivanje natjecaja za izbor direktora ocito se nikog previše ne tice. Naime, turisticko vijece HTZ-a kojim presjeda još uvijek aktualni ministar Damir Bajs, koje bi trebalo raspisati natjecaj, nije se sastalo još od ljeta, što je nekim clanovima vijeca cudno, ali ne žele ništa forsirati jer ocito cekaju rasplet oko predstojecih parlamentarnih izbora.

Naime, prema zakonu, vijece bi se trebalo sastati najmanje jednom u tri mjeseca, a ministru je u zadnje vrijeme bitnije pobrati simpatije biraca nego razmišljati o turizmu, što je dokazao i time što se nije pojavio na londonskom turistickom sajmu pocetkom studenog, iako je to najavio.

Od ministra se prije samo nekoliko mjeseci, dok je još aktivno odradivao svoju ulogu u Vladi, moglo cuti da je zadovoljan Bulicevim radom. I to je to. Medutim, na službene upite o tome kada ce se tocno raspisati natjecaj i kakva ce biti procedura, iz Ministarstva turizma vec mjesecima nema odgovora. Zavladala je prava medijska blokada.

Ocito je da ce izbor direktora pricekati postizborno vrijeme kada se ocekuje novi ministar turizma u Vladi, koji ce kao predsjednik HTZ-a znatno utjecati na izbor osobe koja ce doci na celo nacionalne turisticke organizacije.

No sjetimo se, Bulic je kao clan HDZ-a dobro kotirao na celu HTZ-a i za Racanove Vlade, ponajviše zahvaljujuci dobrim vezama s tadašnjom ministricom turizma i sugradankom Pave Župan Ruskovic.

Kao buduci ministar najcešce se spominje Veljko Ostojic, direktor najvece hrvatske turisticke tvrtke Riviera Adria sa sjedištem u Porecu, koji je i bio zamjenik ministrice turizma. Doduše, i samog Bulica spomenulo se kao moguceg kandidata HDZ-a u slucaju da pobijedi ta stranka, no rijec je tek o fikciji. Ostojic govori da još razmišlja o ponudi, Bulic medijske napise ne želi komentirati.

Produljenje za bar šest mjeseci


U turistickim se pak krugovima prica da ce se, u slucaju da dode do promjene vlasti, Bulicu vjerojatno produžiti mandat za još šest mjeseci da se ne bi navrat-nanos nešto mijenjalo te da ce se potom u miru raspisati novi natjecaj. Doduše, nitko to službeno od ljudi koji bi o tome trebali odlucivati ne želi reci.

- Na turistickom vijecu nismo spominjali raspisivanje novog natjecaja za izbor novog direktora HTZ-a, a zadnji smo put vijece imali još na ljeto, iako je postojala obveza sazivanja vijeca i nakon toga. Nešto se bilo najavljivalo, ali se ništa nije organiziralo. Bilo kako bilo, treba raspisati natjecaj kojim ce se izabrati najkvalitetniji osoba. To je normalan i logican postupak, tvrdi Veljko Ostojic koji je clan turistickog vijeca HTZ-a.

Naime, prema njegovim rijecima, na vijecu je da raspiše novi natjecaj, pristigle molbe razmatra povjerenstvo i onda ih daje vijecu na odlucivanje. Slicna je zapravo procedura i na županijskim razinama.

Osim što HTZ ceka novi natjecaj za izbor direktora, mora se uskladiti i s novim Zakonom o turistickim zajednicama, što je trebalo biti gotovo još u veljaci 2010. Tim promjenama HTZ je trebao dobiti nova tijela - vijece, sabor, nadzorni odbor te naravno statut.

Zašto se pak na to uskladenje toliko ceka, odgovor takoder nismo dobili vec nekoliko mjeseci. Doduše, jasno je da je HTZ morao cekati uskladenje svih županijskih turistickih zajednica, a one svih gradskih i opcinskih. Medutim, skoro dvije godine kašnjenja malo je predugo vrijeme kaskanja za zakonom.

Magaš: Ne znam da li je Bulicu uopce istekao mandat


Procelnik na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu Dragan Magaš, koji je takoder clan vijeca, kazao nam je, medutim, da najprije treba vidjeti je li Bulicu uopce istekao mandat te da ce citavu situaciju oko novog natjecaja komentirati kada za to bude vrijeme.

Pomalo je to cudno buduci da je poznato da je Bulic za direktora posljednji put izabran na Danima hrvatskog turizma krajem listopada 2007. u Cavtatu. To bi, prema trenutnom statutu HTZ-a, koji za direktora predvida cetverogodišnji mandat, znacilo da mu je mandat istekao krajem listopada ili da mu u krajnjem slucaju traje do kraja godine.


Podijeli: Facebook Twiter