Nikad viđeno u Hrvatskoj: Led (ipak) pao s aviona

(Snimio Edi Ritoša)
(Snimio Edi Ritoša)

Sudeći po drugim sličnim slučajevima, gromada leda koja je u subotu pogodila Ritošin Brig pala je iz jednog aviona koji su se u tom trenutku nalazili ponad istarskog poluotoka.

Zrakoplov kompanije Wizz Air, koji se kretao iz Barcelone prema Temišvaru, iznad sjeverozapadne obale Istre bio je oko 18.20 sati, dok je Carpatair iz Kišinjeva išao prema Bergamu. Letjeli su sličnom brzinom, 724, odnosno 648 km/h i nalazili se više od deset kilometara iznad Zemlje na sličnim visinama, približno 11 kilometara iznad tla.

No, kad avioni ispuštaju led zbog neispravnih dijelova, često se dešava da je plave boje zbog kemikalija ili žute zbog urina, dok je led u Ritošinom Brigu bio bijel.

– Više im ne dozvoljavaju pražnjenje toaleta u letu, ali to znači da im je negdje puštala voda, komentirao je u prepoznatljivom tonu Korado Korlević, rekavši da su se slični slučajevi dešavali u Srbiji i Španjolskoj. Naime, u Španjolskoj je prije 12 godina palo više komada leda, dok u drugim zemljama led najčešće razbije krovove.

Za one koji su pomislili kako je riječ o uroti ili padu leda iz svemira, od Korlevića dolazi neupitna potvrda.

- Tako velik komad leda iz svemira nikako ne može doći, zaključio je. (Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter