Nikad toplijeg rujna, ni sušnije jeseni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema kraja iznenadenjima koje nam posljednjih mjeseci donose vremenske prilike. Upravo završeni rujan donio nam je još jedno takvo iznenadenje koje ni najbolji meteorolog ne bi ni pokušao predvidjeti.

S 29 stupnjeva Celzija, koliko je za protekli rujan bila prosjecna najviša dnevna temperatura zraka, bio je to najtopliji rujan u dugoj povijesti pracenja vremena u Istri. To je za punih pet stupnjeva više od prosjeka za rujan.

Da stvar bude još nevjerojatnija, ovogodišnji je rujan za jedan stupanj topliji od srpnja, što dosad nije zabilježeno. Da je rujan, što se vremenskih prilika tice, bio i više nego poseban mjesec, dosta govori i podatak da je tijekom mjeseca zabilježeno cak 26 suncanih dana i tek jedan oblacan, u kojem je palo i nešto kiše.

Uz ovako stabilno i toplo vrijeme more je i dalje toplo i ugodno za kupanje. Ljeto, koje je s visokim temperaturama i suncanim vremenom zapocelo još sredinom proljeca, traje i u prvoj polovici jeseni. Slicnih je primjera u povijesti bilo vrlo malo ili ih uopce nije bilo.

Od svih neobicnih ljeta ovo je svakako posebno, teško je i zamisliti da nam se dogodilo ili da bi nam se još jednom uskoro moglo dogoditi. S druge strane, izuzetno suho vrijeme koje traje još od pocetka godine nikako nije dobra vijest za ovdašnje poljoprivrednike.

Svi su mjeseci od pocetka godine bili siromašni kišom, suša koja je zapocela još tijekom proljeca traje i dalje i još joj se ne vidi kraj. Kao i obicno, najjace je pogodila južni dio Istre, gdje su štetne posljedice vrlo velike, a proglašenja elementarnih nepogoda to najbolje pokazuju.

U Puli je od pocetka godine palo tek 300 litara kiše po metru cetvornom, dok su na mnogim podrucjima te kolicine bile i znatno manje pa nisu iznosile ni 200 litara po metru cetvornom. Posebno treba spomenuti kolovoz i rujan, u kojima kiše gotovo da i nije bilo, ono malo brzo je nestalo uz svakodnevne visoke temperature i neizbježnu buru, koja to znacajno pospješuje.

U prvih bi devet mjeseci u godini u Puli trebalo pasti izmedu 500 i 700 litara kiše po metru cetvornom, što je vrlo daleko iznad ovogodišnjih kolicina. Nakon prošle godine, koja nas je iznenadila obilnim kišama i velikim poplavama, na dobrom smo putu da nas ova iznenadi i da bude zabilježena kao najsuša u povijesti mjerenja kolicina oborina na podrucju Pule.

Pokazuje se još jednom - dugotrajne suše koje gotovo redovito pogadaju Istru i dalje su najveci problem ovdašnjih gospodarstva u Istri. Trebalo bi uciniti puno više da se taj problem ublaži, dugotrajne suše na vecem dijelu Poluotoka redovita su pojava, cime je i buducnost poljoprivrede na tom podrucju vrlo upitna.

Prema trenutnim prognozama, ceka nas još nekoliko suncanih i toplih dana. Promjena vremena ocekuje nas krajem tjedna, bit ce to još jedna burna i prolazna promjena koja ce donijeti kratkotrajne jace pljuskove i dosta znacajan pad temperatura zraka. Dogodit ce se to tijekom iduceg petka, kada se ocekuje prodor hladnijeg zraka sa sjevera koji ce donijeti nešto kiše, a ubrzo iza toga jaku buru i novi duži period suhog i nešto hladnijeg vremena.

Pravi pocetak kišne sezone još se ne nazire, do kraja godine ima još dosta pa su i nova iznenadenja moguca. Sve je izglednije da bi kišna sezona, onakva kakvu smo imali posljednje dvije godine, ove mogla izostati. Meteorolozi ce pažljivo pratiti vremenske prilike i na vrijeme ce predvidjeti eventualne prijetnje. Prva takva dolazi krajem tjedna, prvo grmljavine i kiša, a odmah iza toga jaka bura i pad temperatura zraka. (Priredio Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter