Nikad otkrivena pozadinska partizanska stanica

Komemoracija na brdu Morozola (M. MEDIĆ)
Komemoracija na brdu Morozola (M. MEDIĆ)

Na vrhu brda Morozola, na pola puta između sela Mrgani i Barat, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila vojna pozadinska stanica broj 16, danas je održana komemoracija. Nakon što je delegacija boraca i Općine Kanfanar položila vijenac na spomen-obilježje, prisutnima su se obratili Drago Pulić, predsjednik UABA Rovinjštine, kanfanarski načelnik Sandro Jurman, te Tomislav Ravnić, predsjednik SABA-e Istre, a prisutni su bili i predsjednik rovinjskog Društva Josip Broz Tito Romeo Matošević, te predstavnici Općine Lovreč, kao i kontraadmiral u mirovini Martin Matošević.

Na tom je brdu od 1942. godine djelovao prihvatni centar iz kojeg se odlazilo u partizane i u kojem su se prikupljala dobra za opskrbu jedinica. Zahvaljujući položaju i žiteljima okolnih sela, cijelo vrijeme rata ova je pozadinska stanica ostala neotkrivena. U njoj su se okupljali organizatori partizanskog pokreta s Rovinjštine, Poreštine i Pazinštine, a u kamenoj su se kućici i oporavljali ranjeni partizani. Nakon Rommelove ofenzive iz Morozole su se opskrbljivale 43. istarska divizija i talijanski bataljun "Pino Budicin", koji su se priključili partizanskim jedinicama u Gorskom kotaru.

Sandro Jurman je podsjetio da kanfanarska općina održava brojne spomenike na svojem području i surađuje sa SABA-om u obilježavanju značajnih obljetnica, a Ravnić je istaknuo kako se moraju poštivati ovakva mjesta jer još uvijek ima onih koji optužuju antifašiste i Narodnooslobodilački pokret. - HDZ-ovci se nikada nisu poklonili žrtvama NOB-a. Mi moramo reagirati i sačuvati povijesnu istinu. Istru uvijek optužuju, govore da smo separatisti, a zapravo se tu gradila multietičnost i stvarala fratellanza, stoga moramo biti jaki, rekao je Ravnić. Spomen-područje na Morozoli uredila je Tvornica duhana Rovinj, koja je učesnike komemoracije, kao i svake godine, počastila partizanskim ručkom. (M. MEDIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter