Nikad neizvjesnija Prva HNL

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon okruglih 80 dana zimskog sna "Lokomotiva" i "Varteks" otvaraju proljetnu dionicu nogometne sezone 2009./10. na hrvatskim travnjacima. Ogled na stadionu Maksimir oznacit ce pocetak jednog od najneizvjesnijih razdoblja Prve HNL.

Doduše, to se ne odnosi na borbu za naslov prvaka jer teško je ocekivati iznenadni prekid "Dinamove" superiornosti u prvenstvu. Na kraju krajeva, nije tajna da klub iz Maksimirske 128 izgleda kao svemirski brod u odnosu na ostatak društva iz glomazne lige.

Ovog proljeca najzahtjevnije utakmice nisu zakazane na stadionima, vec u jednom od ureda smještenih u prizemlju Kuce hrvatskog nogometa. Tamo se, naime, nalazi Odjel za licenciranje, odnosno posebna komisija HNS-a koja svakog proljeca provjerava zadovoljavaju li najambiciozniji klubovi sve kriterije potrebne za sudjelovanje u prvoligaškoj utrci.

Klubovi su svoje obveze uglavnom tretirali kampanjski, oslanjajuci se na privremeno krpanje rupa u hodu, a kriteriji licenciranja su iz godine u godinu bivali sve stroži. Kad se u tu pricu uplela recesija, stvoreni su svi preduvjeti za naricanje nad zlom sudbinom.

Više od pola Prve HNL danas guše vjerovnici, a u Pravilniku o licenciranju lijepo piše da klubovi u elitnom stupnju natjecanja ne smiju imati dugovanja uoci nove sezone.

Ukratko, trenutno stanje jasno sugerira da ce voditeljica Odjela za licenciranje Ivancica Sudac mnogima morati uruciti odbijenicu krajem travnja i pocetkom svibnja.

Doduše, iznos od osam milijuna eura za transfer Dejana Lovrena u "Lyon" sasvim sigurno je odagnao sve Mamiceve strahove. Maksimirski "capo di tutti capi" danas je jedan od rijetkih klupskih celnika koji može mirno spavati uoci pocetka revizorskog pretresanja financija u sklopu postupka licenciranja.

Isto vrijedi i za predsjednika "Istre 1961" Mihaila Šceglova, koji ce u svoju novu igracku sasvim sigurno upucati dovoljno love da preživi selekciju, a sasvim sigurno i za "Hajduk š.d.d.".


Podijeli: Facebook Twiter