Nikad dovoljno novca za škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O stanju koje je zatekla u školstvu, planovima i najpotrebnijim intervencijama u istarskim školama razgovarali smo s novom županijskom procelnicom Odjela za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu Patriciom Smoljan. Prenosimo izvatke iz razgovora:

Kao bivša ravnateljica sigurno znate što ravnatelje u srednjim školama najviše muci.


- Novca nikada dosta za održavanje škola, to je ono što najviše muci ravnatelje. Da bi zgradu održavali u normalnim uvjetima trebalo bi je jednom godišnje oliciti, redovno održavati instalacije i razlicite servise... U posljednje je vrijeme donijet citav niz propisa zaštite na radu, ali školama je sve teže održavati korak s njima. Potrebno je takoder voditi racuna o strucnom usavršavanju djelatnika, o organizaciji školskih natjecanja, o opremanju škola... Ipak, škole su bolje opremljene nego prije par godina, nastavnici se ne oslanjaju više samo na plocu i kredu. Racunala, LCD-i, projektori, laptopi, to je danas redovna oprema gotovo svake škole.


Polovica srednjih škola iz Istarske županije smještena je u Puli gdje vec godinama postoji problem nedostatka prostora.


- Prioritetno je potrebno izgraditi nekoliko srednjoškolskih centara. Krecemo s centrom modernih tehnologija na Vidikovcu u zgradi gdje se danas održava praksa Industrijsko-obrtnicke i Tehnicke škole i tu bi se još osim ovih dviju škola trebala preseliti i Strukovna škola. Time bi u se u tzv. žutu zgradu, gdje se nalazi Gimnazija, preselila Glazbena i Umjetnicka škola, bio bi to društveni centar. Na Stoji, na podrucju današnjeg školskog praktikuma, izgradit cemo turisticko-ugostiteljski centar gdje ce se preseliti Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.


Je li istina da Županija placa skuplji prijevoz od drugih županija? Postoji li problem prijevoza ucenika?


- Preuzela sam zateceno stanje stvari, ali svakako cemo se sljedece školske godine malo ozbiljnije pozabaviti i prijevoznicima i kvalitetom autobusa... Detalje o konkretnim odnosima koji se ticu prijevoznika - ne znam. Istina je da postoje problemi s organizacijom prijevoza ucenika, posebice na dosta raspršenim podrucjima kao što je Barbanština. U turnusima jedna grupa ucenika dolazi u školu u 7 sati, a to je definitivno prerano. Dolazak ucenika u 7 ili 7.30 gotovo je pravilo u podrucnim školama. Idealno bi bilo da svi ucenici imaju podjednake uvjete školovanja.


Kakvo je stanje u osnovnim školama? Škola mora imati minimalno 150 ucenika da ostane maticna.


- Vidjet cemo što ce nam donijeti novi popis stanovništva. Vjerojatno ce primorski gradovi u Istri imati priljev stanovništva, a u unutrašnjosti se ocekuje manji broj stanovnika, djece, što ce se zasigurno odraziti i na škole.
(Maša JERIN)

OVO JE SKRACENA VERZIJA RAZGOVORA. VIŠE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter