Nikad boljeg srpnja u istarskom turizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okoncan je i turisticki srpanj, a mnogi su strahovali da bi mogao biti nešto lošiji nego lani, prije svega zbog nekoliko manjih rupa odmah na pocetku mjeseca, ali i nešto lošijeg vremena, posebice u sjeverozapadnoj Istri.

Ali bez obzira na to, pozitivan se trend ove godine nastavlja, što znaci da je srpanj, barem što se turistickih statistika županijske Turisticke zajednice tice, završio u plusu - i to s tri posto više dolazaka nego lani te dva posto više nocenja. To znaci da je na Poluotoku u sedmom mjesecu boravilo oko 771 tisuca turista koji su ostvarili 5,7 milijuna nocenja.

Privatni smještaj 33 posto u plusu


Naravno, tako dobre brojke pozitivno su utjecale i na one sveukupne, odnosno na turisticki promet od pocetka godine do kraja srpnja koji je bio u znacajnom porastu i nakon više nego uspješnog lipnja. A kada zbrojimo predsezonske brojke i prvi dio špice sezone, dolazimo do sedam posto plusa u dolascima i šest posto u nocenjima, odnosno od pocetka godine do kraja srpnja u Istri je boravilo 1,7 milijuna turista koji su realizirali 10,5 milijuna nocenja.

U tom periodu apsolutno svim smještajnim kapacitetima išlo je bolje, ako statistike ne lažu. Bilo je šest posto više nocenja u hotelskom smještaju, u kampovima dva posto, a u privatnom smještaju, koji se primjerice pocetkom srpnja žalio na slabu popunjenost, cak 33 posto bolje nego lani, što je i najveci skok u odnosu na druge smještajne kapacitete. Za jedan posto nocenja je više u turistickim naseljima.

Istra gotovo na svim turistickim tržištima u srpnju bilježi porast, osim na nizozemskom za koji se vec sada smatra da je podbacio drugu godinu za redom. U nocenjima bilježi se minus od tri posto. I njemacko tržište je bilo slabije za pet posto u nocenjima, ali zato bolje za sedam posto u dolascima, a takav nesrazmjer ocito je rezultat skracivanja boravka u Istri, vjerojatno u kampovima zbog lošeg vremena.

Talijani, za koje svi kažu da ce ih biti manje nego lani, u srpnju su ostvarili jedan posto više nocenja nego lani, ali zato ih je došlo tri posto manje. Austrijanaca, kojih nakon Nijemaca ima najviše Istri, ostvarili su porast broja nocenja za deset posto, Cesi isto tako, Rusi su bolji za deset posto, a Slovenci za šest. Definitivno su se vratili i domaci gosti jer su ostvarili cetiri posto više nocenja nego lani.

Nizozemci se vratili Španjolskoj i Francuskoj


Do pocetka kolovoza brojke tržišta su bolje nego srpanjske. Austrijanci bilježe porast broja nocenja za 12 posto, Nijemci za šest posto, Talijani za pet, domaci gosti za cak 19 posto, Cesi za sedam, Rusi za deset, a Slovenci za devet. Manji broj nocenja imaju vec uobicajeno Britanci, i to za dva posto, dok Nizozemci noce manje za cak sedam posto.

I direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic više je nego zadovoljan ovakvim rezultatima, posebno za srpanj za koji kaže da je to najbolji rezultat u povijesti turizma Istre ikad.

- Pribojavali smo se da ce srpanj završiti na istim rezultatima kao i lani ili da ce biti lošiji, i to prije svega jer je zadnjih desetak dana bilo kišovito. Medutim, kampovi su se održali i rezultat je na kraju više nego odlican. Kad bismo tu pridodali i rezultate nautike, vjerujem da bi taj plus bio i bolji, veli direktor TZ-a.

Istaknuo je i da su sva znacajna istarska turisticka tržišta u plusu te da su cak Nizozemci poceli topiti minus. Na pitanje što se vec dvije godine dogada s tim tržištem, odgovara da su se Nizozemci vratili svojim nekadašnjim tržištima, odnosno Španjolskoj i Francuskoj te da sve više traže butique kampove. Osim toga, ocito je, kaže, da bi se trebao promijeniti nacin promocije na tom tržištu.

Najave za kolovoz su i dalje jako dobre, cak i kada su u pitanju Talijani za koje se govorilo da ce odustati od ljetovanja zbog gospodarske krize. A gdje se više može uopce ocekivati porast u špici sezone?

- U srpnju i kolovozu daljnji rast možemo imati vecinom u privatnom smještaju te nešto malo u hotelima, kampovima i turistickim naseljima. Ove godine rezultati govore da je privatan smještaj u znacajnom plusu, a to je, vjerujem, rezultat dobre kampanje kojom se promoviralo da domaci gosti ostanu kod kuce. Za dio rasta u privatnom smještaju sigurno su zaslužne i inspekcije cija ih je najava o pojacanoj kontroli natjerala da se turiste prijavljuje.

Sljedece godine namjeravamo ici u još jacu promotivnu kampanju za privatni smještaj, posebice Domus bonus, i to za razdoblje pred i posezone, najavio je Ivoševic.


Podijeli: Facebook Twiter