Nikad bogatiji Dani arhitekture u Istri

Članovi Društva arhitekata Istre predstavili dosad najopsežniji program Dana arhitekture u Istri (Milivoj MIJOŠEK)
Članovi Društva arhitekata Istre predstavili dosad najopsežniji program Dana arhitekture u Istri (Milivoj MIJOŠEK)

S najopsežnijim programom dosad: dvodnevnim strukovnim kongresom na pulskom Kaštelu, čak sedam izložbi, od kojih se posebno ističe izložba suvremene arhitekture Čilea, s predavanjima i promocijom knjige, Dani arhitekture u Istri, tradicionalna manifestacija Društva arhitekata Istre, ove će godine trajati punih mjesec dana, i to od 24. studenog do 23. prosinca. Uz to, manifestacija će se po prvi put, osim u Puli, odvijati i u drugim istarskim gradovima pa će se tako izložbe postaviti i na dvije lokacije u Pazinu (galeriji LG i buffetu Bunker), u Gradskoj knjižnici u Labinu te u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču.

Razvoj kulture prostora

Ovogodišnji Dani arhitekture u Istri, kako su u četvrtak novinarima pojasnili članovi DAI-a, posvećeni su temi "Regionalni uvjeti", s namjerom ispitivanja mogućnosti razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u lokalnim, regionalnim sredinama kao što je i istarska.

- Društvo arhitekata Istre je strukovna organizacija arhitekata, ali ona je istodobno i Društvo, i djeluje unutar civilnog društva. Arhitektura se ne samo može, već i mora kritizirati, a lokalna zajednica ne bi trebala samo pasivno gledati intervencije u prostoru, kazao je predsjednik Društva arhitekata Istre Emil Jurcan.

Stoga je ključni događaj manifestacije dvodnevna međunarodna konferencija u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu 25. i 26. studenog, gdje će gosti iz Novog Sada, Podgorice, Dubrovnika, Šibenika, Zagreba i Ljubljane predstaviti svoje regionalne uvjete i arhitektonsku produkciju unutar njih.

Predstavljajući nikad sadržajniji Zbornik godišnjih aktivnosti Društva arhitekata Istre - s radovima, akcijama, razgovorima, ali i teoretskim tekstovima, poput onih o problemu autohtonosti, transformaciji urbaniteta i domicilnog kulturnog identiteta za potrebe turizma u Istri i odnosu urbanog i ruralnog - a koji će biti promoviran, zajedno s otvaranjem izložbi, idućeg četvrtka, 24. studenog, u 19 sati, Breda Bizjak posebno je izdvojila dio zbornika posvećen radu "Crna kutija - paviljon sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac", koji je bio postavljen na pulskom Forumu.

Bogat izložbeni program

U bogatom izložbenom programu, koji je predstavila Jasmina Bašić, uz već tradicionalnu godišnju izložbu članova i aktivnosti DAI-a (od domaće produkcije tu je i Inicijativa Višnjan te film Saše Pančića o zatrpavanju arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici), najinteresantnija je ona suvremene čileanske arhitekture, koja je već bila predstavljena u Veneciji na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture te prije mjesec dana u Zagrebu.

Publici će se predstaviti i presjek radova s ovogodišnjeg međunarodnog Salona arhitekture u Novom Sadu, kao i izložba radova sekcije mladih arhitekata Šibenika - Soba DAŠ. Svoje će radove predstaviti i Bojana Vuksanović s Cresa, Luka Juras iz Zagreba, Marko Krojač iz Berlina i Mileta Mijatović iz Beograda.

Na Kaštelu izlaganja renomiranih arhitekata

Program dvodnevnog strukovnog kongresa idućeg petka i subote u prostoru obnovljene vodospreme na Kaštelu, jučer su detaljnije predstavili članovi DAI-a Helena Sterpin i Aleksandar Ćelović.

Tako će prvog dana Sekcija mladih Društva arhitekata Šibenika Soba DAŠ ukazati na probleme s kojima se susretala u Šibeniku; crnogorska arhitektica Dijana Vučinić predstavit će istraživanja urbanih promjena u gradskoj sredini i turističkim područjima na crnogorskoj obali i sjeveru; o aktualnim događanjima i planovima za budućnost govorit će novosadski arhitekt dr. Slobodan Jović, dok će nagrađivani hrvatski arhitekt Davor Bušnja problematizirati odnos centra i periferije.

Dan kasnije, u subotu 26. studenog, pulska će arhitektica Edna Jurcan predvoditi šetnju kroz arhitektonsku baštinu moderne Pule; poznati arhitekt, kritičar i urednik časopisa Oris Maroje Mrduljaš govorit će o turizmu i modernizmu, posebno o brzoj evoluciji arhitektonskih istraživanja krajem 60-ih i početkom 70-ih godina; Aleksandar Bede o modernističkoj i funkcionalističkoj arhitekturi 50-ih u Novom Sadu, dok će povjesničar arhitekture Luka Skansi govoriti o jednom od zadnjih velikih urbanista prošlog stoljeća Vladimiru Braci Mušiču. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter