Nijemo kolo i becarac u svjetskoj baštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UNESCO-ov odbor za ocuvanje nematerijalne kulturne baštine odlucio je u nedjelju na skupu na indonezijskom otoku Baliju dodati na UNESCO-ov popis nijemo kolo iz Dalmatinske zagore i slavonski becarac.

Hrvatska na UNESCO-ovu popisu vec ima deset kulturnih dobara: kastavske zvoncare, festu svetoga Vlaha, Sinjsku alku, ojkanje, cipkarstvo u Hrvatskoj, medicarski obrt iz sjeverne Hrvatske, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesiju "Za Križen" na otoku Hvaru i izradu drvenih igracaka s podrucja Hrvatskog zagorja.

U nedjelju je na popis uvršten i francuski stil jahanja, a u subotu obred koji na svojim druženjima primjenjuju muškarci od 40. do 50. godine s podrucju Leuvena, u Belgiji.

U nedjelju je odbor, koji ce zasjedati do utorka, na taj popis dobara koja nisu ugrožena i ne prijeti im nestanak, uvrstio meksicke marijace, sviranje na balafonu (africki ksilofon) zajednica Senufo u Maliju i Burkini Faso, kraljevsko jahanje na jugoistoku Ceške, Mibu no Hana Taue, obred sadenja riže u Mibuu, u Japanu, hodocašce u svetište Qoyllorit'i u Peruu, Sada Shin Noh, sveti ples u svetištu Sadi, u Japanu, tradicionalne vještine šamana jaguara u Yurupariju, u Kolumbiji i tsiattistu, ciparski poetski duel. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter