Nijemi svjedoci prolaznosti života

Marija Ivetić, Denis Visintin i Renato Krulčić na otvorenju izložbe 'Monumenta funerary' (M. RIMANIĆ)
Marija Ivetić, Denis Visintin i Renato Krulčić na otvorenju izložbe 'Monumenta funerary' (M. RIMANIĆ)

U Muzeju grada Pazina otvorena je izložba "Monumenta funerary" na kojoj su izloženi nadgrobni spomenici iz crkava središnje Istre, s prostora koji gravitiraju gradu Pazinu. Povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica Marija Ivetić posvetila se ovoj, dosad nepravedno zanemarenoj temi, kako bi javnosti skrenula pozornost na vrijednu spomeničku baštinu gotovo nevidljivo ugrađenu u podove crkava.

"Nadgrobni su spomenici sumorna i teška tema, svi ovi spomenici potiču iz crkava, naglasila je Ivetić, podsjetivši da su u povijesti crkve osim bogoslužnog imale i cemetralni karakter. To znači da su se u njihove kripte i grobnice ukapali uglednici, osobe koje su predstavljale stupove društva u zajednici. Tijekom terenskih istraživanja i kasnije obrade napravljena je tipološka razrada po oblikovnim karakteristikama na nadgrobne ploče s epitafima i reljefnom plastikom među kojom se ističu grbovi, oznake svećeničkih zvanja i težačke ploče. Koncem 18. stoljeća običaj ukapanja u crkvama je ukinut, ali ukrašavanje nadgrobnih spomenika i epitafi zadržani su tijekom 19. stoljeća. Danas se na nadgrobne ploče pišu samo imena, a u novije vrijeme i postavljaju fotografije.       

Nadgrobne ploče predstavljene na ovoj izložbi nastale su u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, pa tako na njima nalazimo natpise na njemačkom, latinskom, ali i hrvatskom jeziku zapisane glagoljicom. Najstarije su gotičke ploče, zatim renesansne koje se odlikuju karakterističnim oblikovnim elementima i načinom oblikovanja grbova te raskošne barokne ploče. Nažalost neke su ploče, poznate u dokumentaciji, nastale tijekom vremena i to ponajprije zbog obnova crkvi. Tada su izvađene iz poda i premještene na neka druga mjesta. One, koje su ugrađene u zidove sačuvane su, a one ugrađene u vanjska opločenje uništile su atmosferske prilike, rekla je Ivetić. Naglasila je da je posebna vrijednost ove izložbe što donosi i transkripcije epitafa u prijevodu Luke Vukušića. Sve to će, nada se Ivetić, potaći ljude da ubuduće veću pozornost posvete nadgrobnim pločama u crkvama koje na sebi, poput one iz Gologorice na kojoj piše: "Ja sam bio što si ti, ti ćeš biti što sam ja" nose nadvremenske poruke i istine o prolaznosti ovozemaljskog života.

Nakon štio je predstavila izložbu "Monumenta funerary" Ivetić  je predstavila izložbu dijela fundusa europskih umjetnika koji su sudjelovali na Motovunskim likovnim susretima tijekom 1970-ih godina. Ovom izložbom Muzej grada Pazina želi doprinijeti proslavi ulaska Hrvatske u EU svjedočeći suradnji europskih i hrvatskih slikara u vrijeme kada su se u Motovnu u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, Galerije suvremene umjetnosti iz Zagreba i Gallerije del Cavalino iz Venecije stvarala djela koja su utjecala na suvremenu umjetnost svog vremena. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter