Nijemi film protiv spektakla u tri dimenzije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci s nedjelje na ponedjeljak u kazalištu Kodak na Beverly Hillsu bit ce uprilicena 84. dodjela nagrada Americke filmske akademije - popularnih Oscara.

Vodeci favoriti po nominacijama, ali i po kladionicama, su nijemi crno-bijeli francuski film "Umjetnik" i 3D spektakl Martina Scorsesea "Hugo". Na trecem je mjestu u kladionicama film "Nasljednici" redatelja "Stramputica" Alexandera Paynea.



Zanimljivo je da su favoriti tehnicki gledano sasvim suprotni - jedan je posveta zlatnom dobu nijemog Hollywooda, a drugi eksploatacija najnovijih 3D tehnika (iako je "Hugo" ujedno i posveta filmskom pioniru Georgesu Mieleu). Ostali filmovi u kategoriji najboljeg filma "Put rata", "Igra pobjednika", "Drvo života", "Ponoc u Parizu", "Tajni život kucnih pomocnica" i "Jako glasno i nevjerojatno blizu" za kladionicare nemaju šansi.

U kladionicama u kategoriji najboljeg sporednog glumca i glumice najbolje kotiraju Christopher Plummer ("Pocetnici") i Octavia Spencer ("Tajni život kucnih pomocnica"), a za petama su im Max von Sydow ("Jako glasno i nevjerojatno blizu") i Berenice Bejo ("Umjetnik").



Neizvjesnost je puno veca u pitanju najbolje glavne muške i ženske uloge. George Clooney ("Nasljednici") je veliki favorit, no miljenik kladionica je i Jean Dujardin ("Umjetnik"). U ženskoj kategoriji favoritkinje su Viola Davis ("Tajni život kucnih pomocnica") i Meryl Streep ("Željezna Lady"). Zanimljivo je da je ovo 17 nominacija za Meryl Streep koja je Oscara osvojila samo dva puta ("Kramer protiv Kramera" i "Sofijin izbor").

Rat izmedu "Huga" i "Umjetnika" nastavlja se i u kategoriji najboljeg redatelja gdje je favorit Michel Hazanavicius, a za njim je odmah Martin Scorsese ("Umjetnik"). Ostali nominirani: Alexander Payne ("Nasljednici"), Woody Allen ("Ponoc u Parizu") i Terrence Malick ("Drvo života") po kladionicama imaju male ili nikakve šanse.



Medu animiranim filmovima vodi "Rango", a omiljeni strani film ove godine je "Nader i Simin se rastaju". Vec se nekoliko godina i u vecini hrvatskih kladionica može kladiti na Oscare, a za 84. dodjelu favoriti su jednaki kao i u SAD-u.

Ceremoniju dodjele ove ce godine ponovo voditi komicar Billy Crystal, a Hrvatska televizija nece ju prenositi uživo. Svi filmoljupci, tocnije oscaroljupci, snimak dodjele moci ce pogledati tek u ponedjeljak u 20.45 sati na Drugom programu HTV-a.


Podijeli: Facebook Twiter