Nijemi crno-bijeli film favorit za nagradu Goya

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nijemi crno-bijeli film španjolskog pisca i filmaša Pabla Bergera "Blancanieves" (Snjeguljica) s čak 18 nominacija - uključujući one za najbolji film, glumicu, glumca, originalan scenarij, glazbu i pjesmu - predvodi utrku za ovogodišnju nagradu Goya, koju Španjolska filmska akademija dodjeljuje najboljim španjolskim filmskim ostvarenjima, filmašima i glumcima u godini koja je prethodila.

Bergerova "Snjeguljica" autorov je hommage zlatnom dobu nijeme europske melodrame u kojemu bajka braće Grimm biva relocirana u romantičnu viziju Španjolske 20-ih godina prošloga stoljeća.

Berger u potpunosti iskorištava atmosferični potencijal crno-bijele tehnike i ekspresivni potencijal nijemog filma da bi prikazao zlatno doba španjolskih toreadora, ne zaobilazeći krvave detalje.

Slijede naturalistični i stilski izbrušen krimi-triler "Grupo 7" (Jedinica 7) Alberta Rodrigueza sa 16 nominacija, priča o tsunamiju koji je 2004. poharao Indijski ocean "Lo imposible" (Nemoguće), temeljena na stvarnim iskustvima jedne europske obitelji Juana Antonia Bayone s 14 te "El artista y la modelo" (Umjetnik i model) Fernanda Truebe, prekrasno razrađena priča o ponovnom kreativnom rođenju postarijeg kipara, s 13 nominacija.

Ta su četiri filma ujedno finalisti za najvažniju nagradu, onu za najbolji film, a njihovi redatelji finalisti utrke za titulu najboljeg redatelja.

Nagrade Goya glavne su nacionalne filmske nagrade, često nazivane i "španjolskim Oscarom". Dodjeljuju se od 1987. u 28 kategorija te u počasnoj kategoriji "Goya de Honor", za životno djelo, a ove će je godine dobiti glumica Concha Velasco.

Ove se godine za tu prestižnu nagradu natjecalo 119 filmova, od čega 78 dugometražnih igranih, 34 dokumentarna te sedam animiranih, a među njima bilo je čak 50 prvijenaca. U konkurenciji je bilo 13 iberoameričkih filmova te 100 europskih dugometražnih i 30 kratkih.

Samu nagradu predstavlja malo brončano poprsje španjolskog slikara Francisca de Goye, autora kipara Josea Luisa Fernandeza.

Svečana dodjela 27. po redu nagrada Goya održat će se 17. veljače u konferencijskom centru Palacio Municipal de Congresos u Madridu.

Cjelovit popis nominiranih i nagrada dostupan je službenim mrežnim stranicama nagrade Goya 2013. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter