Nijemci žele ulagati u Plomin III

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka kancelarka Angela Merkel podijelila je packe hrvatskoj Vladi zato što gotovo ništa nije ucinila da bi privukla njemacke tvrtke na veca ulaganja Hrvatsku. Još prije godinu dana Nijemci su premijerki Jadranki Kosor predali popis od 15 projekata u koje žele ulagati, ali iz nastupa kancelarke Merkel u Zagrebu u ponedjeljak jasno je da se hrvatska strana na te projekte do danas nije ocitovala.

- Ocekujem da ce se otkloniti sve prepreke za njemacka ulaganja, porucila je Merkel hrvatskoj premijerki na sastanku u Banskim dvorima. Ako je u njezinim rijecima bilo nestrpljivosti ili ljutnje, to se može objasniti cinjenicom da je Merkel s Jadrankom Kosor dogovorila jacanje njemacko-hrvatske ekonomske suradnje još prije godinu i pol, kad je Kosor bila u službenom posjetu Berlinu, ali otad se stvari gotovo nisu pomaknule s mjesta.

Više izvora iz Vlade reklo nam je da su Kosor i Merkel sa suradnicima u Zagrebu vecerale u "odlicnoj atmosferi", a 90 posto njihova razgovora ticalo se gospodarstva te suradnje zemalja na podrucju industrije, pa i vojne, što je u skladu i s politikom NATO-a. Na veceri se, doznajemo, spominjala gradnja treceg bloka termoelekrane Plomin, vjetroelektrana, a izricito su spominjane tvrtke Deutsche Bahn, Hrvatske željeznice, Gredelj, Siemens i druge.

Jadranka Kosor izjavila je jucer da je središnje mjesto razgovora bilo jacanje gospodarske suradnje, da se razgovaralo o mogucim ulaganjima u energetiku i infrastrukturu te kako je izražena obostrana želja da potencijal njemackog ulaganja bude još veci. "Ne mogu konkretno govoriti ni o jednom projektu, jer smo prije svega govorili nacelno, ali isto tako govorili smo o projektima koji su sada u razlicitoj fazi", rekla je Kosor. (B. PODGORNIK/NL, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter