Nijemci upozoreni da ne jedu krastavce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog smrtonosna soja bakterije Escherichije coli od koje je u Njemackoj umrlo 10 ljudi, a više stotina je zbog zaraze oboljelo od hemolitickog uremickog sindroma (HUS) koji uzrokuje probleme s bubrezima, Nijemci su upozoreni da ne jedu krastavce sve dok se ne otkrije izvor zaraze, izvješcuje u ponedjeljak BBC.

Za sada se vjeruje da su izvor zaraze kontaminirani organski krastavci uvezeni iz Španjolske, ali se još uvijek u tijeku testiranja i analize. Slucajevi zaraze i oboljenja od HUS-a zabilježeni su i u Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

U nedjelju su vlasti u Ceškoj i Austriji maknule s polica krastavce iz španjolskog uzgoja zbog straha da su kontaminirani. dva španjolska staklenika koja su identificirana kao moguci uzrocnik zaraze zatvorena su i pod istragom.

Zaraza, koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti nazvao jednom od najvecih HUS zaraza u svijetu i najvecu ikada zabilježenu u Njemackoj, posebice je pogodila podrucje oko Hamburga. Znanstvenici su zbunjeni jer HUS obicno napada djecu mladu od pet godina, a ova je zaraza u gotovo 90 posto slucajeva pogodila odrasle, od kojih su dvije trecine žene. Bolest nije izravno zarazna, ali se može prenijeti na ljude ukoliko zaražena osoba za druge priprema hranu.


Podijeli: Facebook Twiter