Nijemci uložili 3,2 milijarde eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izaslanstvo visokih predstavnika poznatih njemackih kompanija predvodeno Klausom Mangoldom, predsjednikom Odbora njemackog gospodarstva za zemlje srednje, istocne i jugoistocne Europe, susrelo se s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesicem, predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor te ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Damirom Polancecom. Tema njihovih razgovora bila je trenutna, ali i buduca gospodarska suradnja izmedu Hrvatske i Njemacke.

- Željeli smo saznati tri konkretne stvari: upoznavanje s gospodarskom situacijom u Hrvatskoj sada kad je najgori dio ekonomske krize iza nas, vremenski rokovi i pripreme koje Hrvatska poduzima vezano uz pristupanje Europskoj uniji te, konacno, konkretne mogucnosti za nove poslovne suradnje izmedu naših država, rekao je novinarima Mangold. Istaknuo je da Njemacka i Hrvatska godinama gaje dobre gospodarske odnose te je dodao da su njemacki gospodarstvenici dosad uložili oko 3,2 milijarde eura u Hrvatsku.

- Nažalost, trgovina je pala tijekom prvih devet mjeseci ove godine, no ocekujemo da ce uskoro dosegnuti prijašnju razinu, cak ju i prestici, rekao je Mangold. Govoreci o gospodarskim sektorima koji su njemackim gospodarstvenicima najzanimljiviji, Mangold je naveo metalurgiju i brodogradnju, agronomiju te energetiku i infrastrukturu. Na pitanje je li s hrvatskim dužnosnicima razgovarao o hrvatskoj brodogradnji, Mangold je odgovorio potvrdno, no dodao je da nije bilo rijeci o konkretnim ponudama ili kupovini.

- Naša je želja dugorocna suradnja, želimo pomoci Hrvatskoj da napreduje na medunarodnoj ljestvici konkurentnosti. Ostvari li u narednom periodu skok od petnaestak mjesta, smatrat cemo to velikim uspjehom, rekao je Mangold te za kraj najavio veliki simpozij hrvatskih i njemackih gospodarstvenika, koji bi se trebao održati u drugoj polovini 2010. godine.


Podijeli: Facebook Twiter