Nijemci nas nece iznevjeriti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi tjedan srpnja u Istri trebao bi biti u znaku Nizozemaca, Austrijanaca i Slovenaca, kojih se ocekuje u vecem broju nego lani. Isto tako, predvida se i navala turista iz istocnonjemackih pokrajina, gdje je nedavno poceo školski raspust. Broj ce se Nijemaca, naših najbrojnijih gostiju, kako se budemo bližili kolovozu, sve više povecavati jer ce školski praznici pocinjati i u drugim saveznim pokrajinama.

Nakon Hessena, gdje su praznici poceli 5. srpnja, na redu je Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje raspust pocinje vec krajem sljedeceg tjedna. Nakon njih na redu su naši najvjerniji njemacki turisti, oni iz Bavarske i Baden-Württemberga, i to krajem srpnja i pocetkom kolovoza.

"Nijemci nam definitivno nisu okrenuli leda, i to u trenutku kada je ekonomska kriza još prisutna, kada imamo problema s vulkanskom prašinom, a da ne govorimo o nogometnom prvenstvu. Upravo zbog nogometa i svoje reprezentacije, koja je završila u polufinalu, vecina Nijemaca odlucila je pomaknuti termin godišnjeg odmora pa ih je bilo nešto manje nego lani.

Ocito svi cekaju da produ posljednje utakmice pa ce doci na odmor", smatra Selimir Ognjenovic, direktor ID Riva Toursa, njemackog turoperatora specijaliziranog za Hrvatsku.

Veli da bi upravo ovaj tjedan mogao biti u znaku istocnonjemackih turista jer im je preostalo 15 dana do pocetka škole, pa ce ih vjerojatno velik dio poželjeti provesti na plaži. Što se pak bukinga Nijemaca tice, kaže da dnevno naprave od 200 do 250 rezervacija.

"Trenutno bilježimo minus od cetiri posto, i to zbog slabijeg bukinga do kraja prosinca prošle godine. Ostali mjeseci na razini su lanjskih. Ocekujemo da cemo minus nadoknaditi u prva dva tjedna rujna i da nas nece iznevjeriti", kaže Ognjenovic. Dodaje da Nijemci mijenjaju nacin bukiranja tako da se sve kasnije odlucuju.


Podijeli: Facebook Twiter