Nijemci "ludi" za kućama za odmor s bazenima u unutrašnjosti

Ilustracija (Tom Dubravec / CROPIX)
Ilustracija (Tom Dubravec / CROPIX)

Da je interes njemačkih turista za Tursku ove godine zbog terorističkih napada i nestabilne političke situacije slabiji, ne govore samo podaci o bukingu najvećih njemačkih turoperatora, već i iznimno slab interes samih turista koji su u četvrtak pohodili najveći bavarski sajam turizma f.re.e. koji se od srijede do nedjelje održava u Münchenu. Njemački turistički div TUI objavio je podatak da mu je buking za Tursku iz Njemačke manji za čak 40 posto u odnosu na lani, a Turci na sajmu pokušavaju ublažiti štetu te goste mame povoljnim cijenama.

- Turski turistički djelatnici smanjuju drastično cijene. Nude od 20 do čak 40 posto popusta za odmor u njihovoj zemlji čime ulazimo u bespoštednu borbu cijenama na tržištu, kazao nam je Selimir Ognjenović iz münchenskog organizatora putovanja ID Riva Toursa. Istaknuo je da turski turistički djelatnici pod svaku cijenu žele pridobiti goste, a kako im u korist ne ide trenutna situacija, snižavanje cijena jedina im je opcija. Upravo zbog takve situacije, ali i općenito porasta interesa Nijemaca za Hrvatsku, ove je godine buking za našu zemlju bolji iako je dosad određeno tek 20 posto ukupnog bukinga za ovu godinu. To nam potvrđuje Ognjenović, ali i vlasnik agencije specijalizirane za privatni smještaj Kroati Klemens Mueller.

- Jako smo sretni s ovogodišnjom situacijom oko bukinga za Hrvatsku koji je bolji za 15 do 18 posto u odnosu na lani. Očekujemo da ćemo ostvariti oko 700 tisuća noćenja, odnosno 70 tisuća dolazaka iz Njemačka i Austrije. Posebno se dobro podaje Kvarner, a tu je i Istra. Dalmacija ide nešto slabije jer su cijene prijevoza skuplje što se ide južnije. U svakom slučaju, ove godine posebno su tražene kuće za odmor s bazenima u unutrašnjosti. Taj segment tržišta ove je godine među Nijemcima pravi boom jer ima odličan omjer cijene i kvalitete, kaže Mueller koji u Hrvatskoj prodaje 15 tisuća objekata, a u budućnosti se namjerava i direktno povezati s vlasnicima objekata bez posrednika. Veli da će ovo biti izvanredna godina za Hrvatsku zbog njene blizine i sigurnosti te da joj u korist ne ide samo činjenica što Turskoj, ali i Egiptu i Tunisu ne ide baš najbolje, već i to da je Španjolska gotovo bukirana.

- Hrvatska će ove godine imati jako dobru sezonu, a hit će definitivno biti Španjolska, tvrdi nam i direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio. (Iz Münchena Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter