Nijemci istražuju moguće prijevare s organskim jajima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačke vlasti istražuju moguću veliku prijevaru proizvođača organskih jaja u toj zemlji koji prodaju jaja kokoši koje se drže u neprimjerenim uvjetima te stoga ne mogu biti označena kao organski proizvod.

U Donjoj Saskoj, poljoprivrednom području Njemačke, pokrenuta je istraga protiv 150 farmi koje se sumnjiči da su prodavale kao organska jaja proizvedena u neprimjerenim uvjetima, a istrage na još 50 farmi provode se u još dvije savezne države.

"Ukoliko se optužbe protiv farmi potvrde tada govorimo o prijevari velikih razmjera, prijevari potrošača ali i prijevari usmjerenoj protiv mnogih organskih uzgajivača u Njemačkoj koji svoj posao rade pošteno", kazala je njemačka ministrica poljoprivrede Ilse Aigner u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Pozvala je regionalne vlade da osiguraju punu primjenu strogih njemačkih i europskih propisa o proizvodnji organske hrane dodajući da bi potrošači morali moći imati puno povjerenje u deklaracije na proizvodima. Organski proizvedena jaja prosječno su skuplja desetak centi po komadu od onih proizvedenih u standardnim industrijskim uvjetima.

Ministar poljoprivede Donje Saske Christian Meyer obvezao se da će poduzeti odlučne korake protiv svake farme koja je prekršila propise.

Proizvodnja organske hrane snažna je industrija u Njemačkoj koja puno pažnje posvećuje zaštiti okoliša, pa su u toj zemlji mnogi potrošači voljni platiti više za organske proizvode. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter