Nijemci danas biraju novi saziv Bundestaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Njemačkoj su u nedjelju od osam sati otvorena birališta, a oko 62 milijuna građana s pravom glasa pozvano je da izabere novi, 18. saziv Bundestaga.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, ishod izbora potpuno je neizvjestan. Najizgledniji je nastavak vladajuće kršćansko-demokratske i liberalne koalicijske vlade Angele Merkel, ali je također moguća koalicija između kršćansko-demokratske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Glavni kandidati parlamentarnih stranaka vodili su, s obzirom na tijesne prognoze, do posljednjeg trenutka borbu za svaki glas. Njemačka kancelarka Angela Merkel i glavna kandidatkinja Unije CDU/CSU u svojoj je izbornoj jedinici u Stralsundu na sjeveroistoku Njemačke održala posljednji predizborni skup u subotu.

- Bit će tijesno, no ovakve tijesne prognoze daju poticaj za borbu do posljednjeg trenutka, rekla je Merkel pred okupljenima u svojoj izbornoj jedinici.

Prije toga njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) na završnom je predizbornom skupu u Berlinu branila europsku politiku svoje vlade i još jednom isključila mogućnost sklapanja koalicije s novoosnovanom strankom Alternativa za Njemačku (AfD) koja bi po nekim prognozama mogla prijeći izborni prag od pet posto i kojoj je jedini politički cilj izlazak Njemačke iz zone eura. Ova stranka kritizira i njemačku politiku tijekom krize zajedničke europske valute.

- Treba otvoreno reći: Njemačkoj na duge staze može ići dobro jedino ako je i Europskoj uniji dobro, rekla je Merkel. Ona je ostavila otvorenom mogućnost koalicije s SPD-om, koja je već jednom, od 2005. do 2009. vladala Njemačkom, ali je naglasila da je demokršćansko-liberalna koalicija u posljednje četiri godine ipak obavila bolji posao.

Kancelarski kandidat SPD-a Peer Steinbrueck na posljednjem je predizbornom skupu socijaldemokrata u Frankfurtu pozvao građane da se riješe ove vlade, za koju je ustvrdio da je "najnedjelotvornija, najnazadnija i najposvađanija" koalicija koju je Njemačka doživjela u posljednjih 20 godina.

- Još 28 sati i tada smo ih se riješili, rekao je Steinbrueck u subotu poslijepodne u Frankfurtu.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, koje je za dnevnik Bild am Sonntag proveo institut Emnid, Unija CDU/CSU osvojila bi 39, SPD 26, Zeleni 9, stranka Ljevica 9 te Liberalno-demokratska stranka (FDP) 6 posto glasova birača. Slični rezultati predviđaju se i ostalim aktualnim ispitivanjima javnog mnijenja.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) nakon prošlonedjeljnog fijaska na lokalnim izborima u Bavarskoj, gdje je s 3,3 posto ostala izvan parlamenta, strahuje od sličnog scenarija na saveznoj razini. U tom je slučaju moguća jedino koalicija između Unije CDU/CSU i SPD-a te teoretski i koalicija između kršćanskih demokrata i Zelenih, što su obje stranke odbacile.

Moguća je i većina stranaka lijevog bloka, SPD-a, Zelenih i stranke Ljevice, ali su SPD i Zeleni odbacili koaliranje na saveznoj razini sa strankom Ljevice, koja je dijelom i nasljednica stranke istočnonjemačkih komunista.

Političari svih stranaka su u svojim obraćanjima javnosti apelirali na građana da u što većem broju iziđu na izbore. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2009. sa 70,8 posto zabilježen je najslabiji odaziv birača na nekim poslijeratnim izborima.

Birališta se zatvaraju u 18 sati kada se očekuju i prve pouzdane procjene na temelju izlaznih anketa i podataka s birališta.

Istodobno se održavaju i izbori za lokalni parlament u saveznoj pokrajini Hessen, gdje se prema posljednjim prognozama očekuje tijesna borba između Kršćansko-demokratske unije (CDU) i SPD-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter