Nijemci bi, kao Švicarci, ograničili plaće menadžera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su građani Švicarske na referendumu protekog vikenda glasali protiv pretjerano visokih plaća menadžera, i u Njemačkoj su sve glasniji zahtjevi za uvođenjem sličnih ograničenja. 

"Mi bismo mogli još uoči parlamentarnih izbora u rujnu donijeti sličan zakon", rekao je predsjednik zastupničkog kluba vladajuće Liberalno-demokratske stranke (FDP) Reiner Bruederle u ponedjeljak u Berlinu komentirajući rezultate referenduma u Švicarskoj po kojem će ubuduće plaće menadžera dioničkih društava određivati sami dioničari, a ne upravni odbori kao što je to bio slučaj dosad. Isto tako su ubuduće zabranjene novčane isplate prilikom dolaska ili odlaska iz jedne tvrtke. Za kršenje ovih zakona predviđene su i višegodišnje kazne. 

Bruederle je objasnio da se FDP oduvijek zalagao za prava vlasnika, a da su u ovom slučaju dioničari vlasnici koji bi trebali odlučivati o visinama plaća menadžera. 

Za ograničenje plaća menadžerima izjasnio se i Joachim Poss, član predsjedništva Socijaldemokratske stranke Njemačke. "Sadašnja zakonska regulacija nije dostatna u borbi protiv skandalozno visokih menadžerskih plaća", rekao je Poss zaključivši da dosadašnji dogovori i prijedlozi na dragovoljnoj osnovi nisu polučili željene rezultate. 

On je izrazio mišljenje da bi trebalo pooštriti pravilnik o ograničavanju bonusa za bankare kojeg je prošlog tjedna prihvatio Europski parlament. Poss je za dnevnik Berliner Zeitung rekao da se socijaldemokrati, za razliku od vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije Angele Merkel koja se zalaže za jačanje prava dioničara, zalažu za zakonsku regulativu koja bi ograničila plaće menadžera. 

„Moramo imati na umu da su i dioničari gonjeni željom za profitom. Tu imamo ulagače, hedge fondove čiji poslovni model se dijelom i zasniva na perverznom sustavu astronomskih bonusa i plaća", rekao je Poss. 

I ostale njemačke parlamentarne stranke su izrazile potrebu reguliranja astronomskih bonusa i plaća bankara i menadžera dioničkih društava. Šefica stranke Ljevice Katja Kipping rekla je za dnevnik WAZ da je sadašnji odnos plaća običnih uposlenika i menadžera neodrživ. 

"Direktor nekog njemačkog dioničkog društva u prosjeku zarađuje 64 puta više nego običan zaposlenik. To se stanje jedino može opisati kao čista pohlepa", rekla je Kipping. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter