Nijema rijeka Danka Stjepanovića

One koji vole teatar ljubazno se poziva da dođu u kazalište... jer sezona 2011./12. tek što nije počela
One koji vole teatar ljubazno se poziva da dođu u kazalište... jer sezona 2011./12. tek što nije počela

U sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Poreč Dox u Maloj galeriji otvorena je izložbe fotografija Danka Stjepanovića naslovljena «Jeliba, muette» ili preneseno nijema rijeka. Iako sam autor nije mogao prisustvovati otvorenju, njegov su rad okupljenima predstavili referent Likovne djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč Andi Bančić i ravnateljica Učilišta Snježana Radetić.

Kao i zagrebačkoj publici prije nekoliko mjeseci, autor se i u Poreču predstavio zanimljivim fotografijama kojima istražuje percepciju vlastite prošlosti koristeći tuđu prošlost kao ogledalo. Njegov se projekt odvija na obali rijeke Niger (Jeliba na jeziku naroda Bambara) u vrijeme kada su odjeci Arapskog proljeća dosegli subsaharsku Zapadnu Afriku. Vrijeme je to kada je država Mali uzdrmana, a u određenom trenutku situacija počinje podsjećati na događanja iz povijesti balkanskih prostora.

- Stjepanović se u svom fotografskome radu često referira na vlastitu prošlost, a serije su fokusirane na mehanizme iza političkih, ekonomskih i socijalnih mijena, rekao je Andi Bančić, a izložbu je službeno otvorila ravnateljica Učilišta Snježana Radetić.

Postav se može razgledati do 18. studenoga, a posjetitelji na otvorenju izložbu su razgledali s velikim zanimanjem.  

Stjepanović je rođen u Sarajevu 1980. godine, a nakon što se pridružio francuskoj fotografskoj agenciji Sipa press, radio je kao fotoreporter uglavnom na Balkanu, ali potom i u sjevernoj i zapadnoj Africi, gdje je počeo paralelno raditi na nizu fotografskih serija nazvanih Cenotaph. Veliki dio njegove sveukupne foto prakse čine suradnje s drugim umjetnicima, piscima, fotografima te arhitektima u kazalištu. Trenutno živi u Londonu. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter