Nije važno samo dobro jesti, već i zdravo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s hotelskom tvrtkom Maistra organizira 3. travnja u rovinjskom hotelu Lone drugi po redu kongres „Istria Gourmet Festival“ koji će opet okupiti vrhunske predavače iz ove branše. Tim smo povodom razgovarali s direktorom TZIŽ-a Denisom Ivoševićem koji je istaknuo da je ovo jedini festival koji pruža uvid u svjetsku gastronomiju i njene najnovije trendove, s naglaskom na zdravu prehranu koja može dati puno benefita za psihofizičku kondiciju čovjeka. Jer, kazao je, nije važno samo dobro jesti, već i zdravo.

Prehrana bez glutena

- Festival smo pokrenuli s ciljem podizanja nivoa edukacije i pripremljenosti naših ugostitelja, usavršavanja novih vještina, znanja i tehnika, te kako bi se performanse istarskih i hrvatskih ugostitelja podigle na višu razinu. To je posebno važno danas kada je pored mnogih inozemnih vodiča prisutnih u Istri prvi put stigao i crveni Michelinov vodič, što za jednu turističku destinaciju predstavlja vrhunac priznanja kvalitete. Stoga, sada kad smo pod reflektorima Michelina, morat ćemo svi skupa još dodatno poraditi u svim segmentima ugostiteljstva, rekao je Ivošević.

U prvom bloku predavanja, najavio je naš sugovornik, bit će riječi o prehrani bez glutena, koja uključuje tržište od čak 180 milijuna korisnika, potom će se govoriti o prirodnim antioksidansima i paleo evoluciji u prehrani kao novom svjetskom trendu. Ivošević dodaje da će sudionici dobiti ključne smjernice kako se navike i potrebe čovjeka ubrzano mijenjaju, kako raste svijest o potrebi odabira kvalitetnih namirnica i koliko znače za kvalitetan život. U drugom dijelu slijede izuzetno važna predavanja o nerazumljivo zanemarenom segmentu istarskog i hrvatskog ugostiteljstva, a to je konzumacija plave ribe.

- Plava riba je neusporedivo jeftinija i kvalitetnija od bijele koju ugostitelji radije nude. Na plavoj ribi se može u konačnici i puno više zaraditi. U trećem bloku bit će govora o važnosti „food & beverage“ sektora u hotelima visoke kategorije, gdje će se predstaviti tri vrlo uspješna menadžera iz Italije koji upravljaju hotelima s pet zvjezdica i koji u svom sastavu imaju restorane s jednom i dvije Michelinove zvjezdice, najavljuje Ivošević.

Završni, četvrti blok predavanja rezerviran je za četiri poznata talijanska kuhara s dvije Michelinove zvjezdice koji će održati tematska predavanja s prezentacijskim cooking showom. Oni su Emanuele Scarello, Giuseppe Mancino, Oliver Glowig i Vincenzo Guarino. Pridružit će im se i Edoardo Ore, stručnjak za pizze i poznate talijanske blagdanske slastice panettone i colombe. Upravo se colombe jedu za Uskrs, pa će prezentacija biti prigodna.

Pored edukacije koja je glavna tema kongresa, direktor TZIŽ-a napominje da su pripremili i tri tematske gala večere po izuzetno povoljnim cijenama koje će se 3. travnja održati u hotelima Monte Mulini, Adriatic i Lone. Pripremat će ih upravo navedeni vrhunski chefovi sa svojim suradnicima, pa je to prigoda koju domaći ugostitelji ne bi smjeli propustiti. Svaka večera prima po 40-ak osoba i košta po osobi 750 kuna, što uključuje jelo i piće.

Pripremaju treći kongres

U TZIŽ-u bili su izuzetno zadovoljni s prvim izdanjem ovog kongresa, održan lani u listopadu u staroj rovinjskoj Tvornici duhana, na kojem je sudjelovalo 520 predstavnika domaćih ali i hotelijera koji su stigli od Portoroža do Crne Gore, isključivo visoke kategorije. Jedino što ga je začudilo jest da je sudjelovao mali broj istarskih restorana, usprkos vrlo kvalitetnom programu i vrhunskim predavačima. Budući da se pokazao vrlo uspješnim spoj vrhunskih stručnjaka i menadžera iz ove branše kao predavača te show cookinga visoke gastronomije, Ivošević najavljuje da je u pripremi već i treći „Istria Gourmet Festival“, koji će se održati ove godine krajem listopada.

- Partner će nam biti Španjolska i imat ćemo dosad najbolju ekipu kuhara – dvojicu s tri Michelinove zvjezdice i trojicu s dvije Michelinove zvjezdice. Kongres će ovog puta trajati dva dana – prvi će biti rezerviran za hotelijere, a drugi je namijenjen isključivo visokoj gastronomiji. Širimo se po Jadranu, dosad su sudionici bili iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, a sada će nam se pridružiti i Talijani, najavio je Denis Ivošević. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter