Nije uspio izbor predsjednika Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi pokušaj konstituiranja osmog saziva Hrvatskog sabora u četvrtak je završio neslavno nakon što je Robert Podolnjak iz Mosta, zbog protivljenja Domoljubne koalicije, odbio da ga se na tu funkciju imenuje na prijedlog 55 zastupnika SDP-ove koalicije Hrvatska raste.

Budući da je to bio jedini prijedlog koji je stigao u proceduru, Branimir Glavaš (HDSSB) zatražio je da se o njemu izjasni predloženi Podolnjak, odnosno da kaže prihvaća li kandidaturu, na što je Podolnjak podsjetio da je Most nezavisnih lista već objavio da će imenovanje prihvatiti samo ako ga podrže zastupnici obiju velikih koalicija.

- Rekli smo da ćemo prihvatiti kandidaturu za predsjednika Hrvatskog sabora ako ona bude podržana od dvije najveće političke opcije, koje imaju svaka više od trećine saborskih zastupnika. U ovom trenutku ne znamo je li to istina, budući da se o tome nije izjasnio predstavnik zastupnika Domoljubne koalicije. Očekujemo da se i oni o tome izjasne i ako su i oni za prijedlog koji je podnijet, u tom slučaju ja osobno prihvaćam kandidaturu i glasat ćemo za navedeni prijedlog, ako je to prijedlog i stav i zastupnika Domoljubne koalicije, rekao je Podolnjak.

Nakon što je Davorin Mlakar u ime HDZ-a kazao da njihov klub ne prihvaća prijedlog SDP-a, Podolnjak je odbio kandidaturu, na što predsjedavajućem Josipu Leki nije preostalo drugo nego da prekine sjednicu i najavi nastavak kad se okupi većina potrebna za konstituiranje Sabora i sastavljanje Vlade.

Neuspjelom pokušaju konstituiranja Sabora prethodio je nastavak pregovora Mosta s dvjema koalicijama u srijedu. Na sastanku u SDP-u je, po riječima predsjednika stranke i premijera Zorana Milanovića, Mostovim pregovaračima rečeno da SDP ostaje pri prijedlogu da bi predsjednik Sabora trebao biti iz Mosta.

- Mi ne možemo dopustiti da u Hrvatskoj bude, a nije, bezvlašće. Zemlja ima Vladu, može je imati još mjesecima, ali bitno je da se Sabor konstituira, da Vlada onda, bez obzira što je neformalno tehnička, može surađivati sa Saborom, bez obzira na to tko je mandatar i je li potvrđena nova Vlada. Ostajem kod toga da bi bilo korektno da gospodin Podolnjak, kao osoba koju su izričito naveli jučer, bude predsjednik Sabora, da ga izaberemo, kazao je Milanović novinarima na dolasku u Sabor.

HDZ je optužio za netransparentnost. "Barem je jasno da mi otpočetka igramo po našim jasnim i transparentnim pravilima, da je HDZ u mišjoj rupi, da nisu u stanju ljude pogledati u oči jučer cijelo popodne i reći da ili ne, nego da igraju seoski poker", ustvrdio je Milanović.

Šeks: Predsjednica će morati imenovati privremenu Vladu

- Ako se u razumnom roku ne konstituira Sabor, u tom slučaju predsjednica ima dužnost i obvezu iskoristiti sve mehanizme koje ima, a to je formiranje privremene nestranačke Vlade. To bi se dogodilo u slučaju daljnje paralize sustava, rekao je Šeks. Pritom smatra da je uloga javnosti u ovom trenutku velika i da on očekuje veliki pritisak na aktere ove krize. Ako ne, onda će predsjednica morati iskoristiti svoje ovlasti. Nije htio spekulirati koji bi to razumni rok.

Sa Šeksom je potom o tome razgovarao i Arsen Bauk čije je mišljenje da sustav nije paraliziran, nego usporen. Da Hrvatska ima tehničku Vladu koja normalno funkcionira i da nema nikakve žurbe.

Grabar Kitarović poziva saborske zastupnike na odgovornost prema građanima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u četvrtak, nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Hrvatskog sabora, novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima.

- Pozivam sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima, prema biračima koji su ih izabrali, rekla je predsjednica novinarima napuštajući sabornicu.

Drugi krug konzultacija s parlamentarnim strankama najavila je za ponedjeljak.

Lovrinović razočaran što Sabor nije izabrao predsjednika

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Ivan Lovrinović nije u četvrtak skrivao razočarenje činjenicom da Hrvatski sabor nije u prvom pokušaju uspio izabrati svog predsjednika, a time se ni konstituirati.

- Očekivali smo da će se predsjednik izabrati konsenzusom, jer nam je to potrebno u ovoj situaciji, no vidite da se ove dvije stranke (SDP i HDZ) nikako ne mogu složiti oko tako važne stvari, izjavio je Lovrinović na izlasku iz sabornice.

Ustvrdio je i da je sada jasno da Most nije taj koji "koči uspostavu i Vlade i predsjednika parlamenta". "Sada je to svima vidljivo", rekao je Lovrinović.

Zastupnici iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste, njih 55, predložili su da se za predsjednika Sabora imenuje zastupnik Mosta Robert Podolnjak, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak.

Objasnio je da bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom.

Hrvatski sabor počeo konstituirajuću sjednicu

Aktualni predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko otvorio je u četvrtak prvu sjednicu novoizabranog, osmog saborskog saziva.

- Pripala mi je dužnost i čast otvoriti prvu sjednicu i privremeno joj predsjedati do izbora predsjednika, rekao je Leko i konstatirao da su na sjednici svi zastupnici, njih 151. 

Leko je pozdravio sve novoizabrane zastupnike i čestitao im na izboru na uvaženu i odgovornu zastupničku dužnost.

Posebno je pozdravio predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović, bivše predsjednike Sabora, premijera Zorana Milanovića i članove Vlade, predstavnike sudbene vlasti, čelnike političkih stranaka, predstavnike vjerskih zajednica i druge goste. 

Prije nego što je prešao na ključnu točku, izbor predsjednika Sabora, Leko je konstatirao da bivši SDSS-ovac Mirko Rašković ne može glasovati za taj izbor.

- Rašković je podnio ostavku na zastupničku dužnost uvjetno, ta ostavka stupa na snagu trenutkom konstituiranja Sabora, dakle izborom predsjednika, rekao je Leko. 

Prije početka sjednice novoizabrani zastupnici registracijom su utvrditi svoju nazočnost u sabornici. 

Podolnjak: Čast je biti narodni zastupnik

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak izjavio je u četvrtak, uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, kako je velika čast biti narodni zastupnik, no odbio je komentirati neslužbene informacije po kojima Most, s ciljem da se osigura konstituiranje Sabora, predlaže SDP-ovoj i HDZ-ovoj koaliciji, da podrže njega za predsjednika Sabora.

- Uzbuđen sam! Svečano je, a biti narodni zastupnik je velika čast, rekao je kratko Podolnjak.
Na pitanje što ako ipak bude izabran za predsjednika ponovio je da mu je u ovom trenutku velika čast biti zastupnik u Hrvatskom saboru. "Zar je to malo?", zapitao je.
Lider Mosta Božo Petrov ujutro nije bio rječit, a na pitanje koga će Most podržati uzvratio je: "Nadam se da će biti onako kako smo predložili, ali sada ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati".

Uoči sjednice zasjeda Klub HDZ-a

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije u četvrtak ujutro, uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, otkrio koga će ta stranka predložiti za predsjednika parlamenta, odnosno hoće li ostati kod prijedloga da to bude HDZ-ov Željko Reiner.

- Ne dajem preporuke, idem razgovarati s ljudima, pa što zaključe, odgovorio je Karamarko upitan koga će na Klubu HDZ-a predložiti za predsjednika Sabora. Nije želio konkretizirati hoće li zastupnicima na Klubu biti ponuđena dva imena.
- Ne bih sada o tome, u svakom slučaju bit će lijep razgovor, rekao je predsjednik HDZ-a.

Uoči konstituirajuće sjednice nepoznata većina u Saboru

Novi saziv Hrvatskog sabora okuplja se danas na konstituirajućoj sjednici, u okolnostima kakvih nije bilo u četvrt stoljeća modernog saborovanja, budući da je još nepoznato tko ima većinu u parlamentu.

Sabor ima 151 zastupnika, na izborima ih je najviše - 59, osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija, no SDP-ova koalicija Hrvatska raste je, nakon nekoliko dana, na konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović došla s potporom 66 zastupnika.

Ni to, međutim, nije dovoljno za parlamentarnu većinu koja bi izabrala Vladu, za koju se traži potpora 76 zastupnika. Za tu su brojku velikim koalicijama nužni glasovi zastupnika Mosta nezavisnih lista, koji je na izborima dobio ukupno 19 mandata, no nakon "osipanja" ostao je na 15 zastupnika u svom klubu.

S namjerom da osiguraju konstituiranje Sabora pregovarači Mosta bili su u srijedu u SDP-u, a potom i u HDZ-u, gdje su, po neslužbenim informacijama, ponudili da dvije stranke kao predsjednika Sabora podrže njihova Roberta Podolnjaka.

Neslužbeno se doznaje da im je SDP odgovorio pozitivno, ali da u HDZ-u nisu skloni takvoj ideji. Naime, iz HDZ-a se neslužbeno moglo čuti da konstituiranje Sabora samo po sebi ništa ne znači, ako u budućnosti ne mogu računati na kombinaciju s Mostom, ali bez SDP-a. Budući da im Most nije odgovorio na izravno pitanje pod koji bi uvjetima to bilo moguće, vjerojatno je da će ta stranka na klubu zastupnika neposredno prije sjednice Sabora odbiti Mostovu ponudu.

Ostanu li pri današnjim najavama, Most neće pristati da se predsjednik Sabora iz njihovih klupa izabere samo uz podršku SDP-a pa je za očekivati da će dvije velike stranke ići s vlastitim kandidatima za predsjednika. U SDP-u se u tom kontekstu spominje dosadašnji predsjednik Josip Leko, a u HDZ-u dosadašnji potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Teško je, međutim, predvidjeti hoće li se Sabor konstituirati, odnosno izabrati predsjednika. Izbor predsjednika, naime, mora predložiti najmanje jedna trećina, odnosno 51 zastupnik, a ako to učine i HDZ i SDP, po Poslovniku se glasuje tajno.

Zastupnici Mosta su, međutim, najavili da će tražiti javno glasovanje, što se mora provesti ako to zatraži najmanje 15 zastupnika. Zatraži li Most javno glasovanje, o njihovu će prijedlogu odlučiti većina nazočnih zastupnika, pod uvjetom da se na sjednici okupi kvorum, odnosno najmanje polovica izabranih zastupnika.

Do Sabora za sada službeno nije stigao ni jedan prijedlog za imenovanje novog predsjednika.

U sjeni tih političkih nepoznanica, stručne saborske službe pripremaju sjednicu, dotjeruje se sabornica i saloni u kojima će se dočekati gosti.

Na zasjedanje su pozvani brojni uglednici, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je Sabor i sazvala na prvo zasjedanje.

Pozivi su upućeni i bivšim predsjednicima Sabora, predstavnicima sudbene vlasti, vjerskih zajednica, sindikata, udruga branitelja, diplomatsko-konzularnom zboru.

Saborska sjednica počinje u 10 sati, a nju će do izbora novog predsjednika/ice voditi Josip Leko, aktualni predsjednik Sabora.

Za sada je poznato da su 32, od 151 zastupnika, podnijela zahtjeve za mirovanjem mandata zbog obnašanja nespojivih dužnosti, 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a te po jedan iz HDSSB-a i Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

Leko će otvoriti zasjedanje, pozdraviti okupljene zastupnike i goste te nakon ostalih formalnosti prijeći će se na izbor predsjednika Sabora.

Izbori za Sabor održani su 8. studenoga, relativni pobjednik je HDZ-ova koalicija sa 59 zastupničkih mandata, SDP-ova je osvojila 56, Most nezavisnih lista 19, IDS s partnerima tri, HDSSB i Bandićeva Stranka rada i solidarnosti po dva zastupnika, dok po jednog imaju Reformisti Radimira Čačića i Živi zid. U Sabor je izabrano i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Izabrane su samo 23 zastupnice, najmanje u posljednjih 15 godina, prosječna starost svih izabranih zastupnika je 49 godina. Prethodno parlamentarno iskustvo ima 75 izabranih zastupnika, prvi put u Sabor dolazi njih 76. (Hina, Portal Novilist.hr)


Podijeli: Facebook Twiter