(Ni)je uginula zadnja medvjedica u Jadranu?

Sredozemna medvjedica (Arhiva)
Sredozemna medvjedica (Arhiva)

Priopćenjem o uginuću rijetke i zaštićene morske vrste, sredozemne medvjedice (Monachus monachus), na ližnjanskoj plaži javio se danas i Državni zavod za zaštitu prirode. Ističu da se zadnjih godinu dana učestalo pojavljivala na rtu Kamenjak, plažama Gornjeg i Donjeg Kamenjaka, Ližnjana i Šišana te Pule, a nađena je uginula u ponedjeljak u ranim poslijepodnevnim satima na području uvale Velika Draga kod Ližnjana.

Česi zvali 112

"Češki turisti su o nalazu obavijestili službu 112. Obavijesni centar službe 112 iz Pazina je, prema Protokolu za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja kojeg vodi Državni zavod za zaštitu prirode, dojavu prenio dežurnim djelatnicama Zavoda. U koordiniranom postupanju obaviješteni su Veterinarski fakultet, ovlaštena veterinarska stanica u Puli i Grupa Sredozemna medvjedica. Članovi udruge Grupa Sredozemna medvjedica osigurali su mjesto događaja do dolaska ovlaštenog veterinara Mikelea Medice koji je potvrdio uginuće. Uginulu sredozemnu medvjedicu otpremila je veterinarsko-higijeničarska služba na Veterinarski fakultet u Zagreb radi utvrđivanja uzroka uginuća", piše u priopćenju.

Kao važno napominju da je riječ o starijoj jedinki koja se učestalo pojavljivala na plažama bez obzira na prisutnost ljudi, što nije uobičajeno ponašanje vrste. Članovi udruge Grupa Sredozemna medvjedica na čelu s voditeljicom Jasnom Antolović intenzivno su je pratili i izvješćivali o njenom slabom stanju. U povremenom praćenju sudjelovala je i Inspekcija zaštite prirode te djelatnici zaštićenih područja. Kako je životinja u zadnja dva mjeseca naglo smršavila i pokazivala znakove pothranjenosti, a primijećen je i krvavi iscjedak iz usne šupljine, letalan ishod bio je očekivan, kažu u zavodu.

Truplo važno za znanost

"Proteklog vikenda, 23. i 24. kolovoza, članovi Grupe Sredozemna medvjedica redovito su izvješćivali dežurne djelatnice Zavoda o stanju i kretanju životinje od uvale Mrtvog puča do rta Sveti Stipan. U praćenje na terenu uključili su se i djelatnici JU Kamenjak i JU Natura Histrica. Zadnje viđenje žive jedinke dojavio je član Grupe Sredozemna medvjedica u ponedjeljak, 25. kolovoza, u 9 sati u uvali Mrtvi puč. Promatrana je 10-ak minuta i primijećeno je vidljivo pogoršanje stanja, a zatim je otplivala prema rtu gdje je izgubljena iz vidokruga", kažu nadalje iz Zavoda i dodaju da je za stručnu i znanstvenu javnost vrlo bitan brzi pronalazak uginule životinje.

"Razudbom (obdukcijom) svježe uginule jedinke i uzimanjem uzoraka možemo saznati više o stanju životinje i uključiti saznanja u kvalitetniju zaštitu vrste". Redovitim praćenjem populacije sredozemne medvjedice, Jasna Antolović ispred Grupe Sredozemna medvjedica izvješćuje kako to nije jedina jedinka u Jadranu te da imaju snimke od 30. srpnja ove godine, kada je zabilježeno istovremeno pojavljivanje dvije jedinke - jedna kod Primoštena, a druga kod Pule, a bilježe i više podataka o pojavljivanju. "Daljnja istraživanja tek predstoje i nadamo se pozitivnim vijestima, da uginula jedinka nije zadnja jedinka u hrvatskom dijelu Jadrana", kažu na kraju priopćenja iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Sredozemna medvjedica umrla od kronične upale pluća i starosti

Nakon što je danas odrađena obdukcija uginule sredozemne medvjedice pod vodstvom dr. Ivana Conrado Šoštarić Zuckermanna, u Zavodu za veterinarsku patologiju, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prvi nalazi govore da je medvjedica uginula od kronične gnojne upale pluća i zatajenja srca te zbog brojnih degenerativnih promjena uzrokovanih starošću. Sve to, pak, govori, kažu stručnjaci, da ovoj jedinki nije bilo spasa niti uz raniju veterinarsku asistenciju.

- Dakle, riječ je o procesima koji su kronični, odnosno trajali su više godina. Uočeni su i proširenje srca i arterija, nekakve promjene na stjenkama želuca koje ukazuju na čir koji je zarastao, imala je svega tri zuba, a iako se mogla hraniti, sve ukazuje da je ipak riječ o vrlo staroj jedinki iako će se starost određivati po genetskom materijalu. Možemo također reći da je riječ o ženki, dužine 2,34 metra koja je sada težila 115 kilograma, što znači da je u mjesec i pol dana izgubila više od 150 kilograma, rekla nam je Jasna Antolović, predsjednica Grupe Sredozemna medvjedica i ujedno se zahvalila ribarima, prolaznicima, brojnim građanima Pule i cijele Istre te turistima i javnim ustanovama s ovog područja na svim dojavama i informacijama te kvalitetnoj suradnji koja će se, kaže, nastaviti i dalje. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter