Nije u marunima sve!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladen Grdovic napunio je u subotu šator na placi u Nedešcini, "potegnuvši" feštu u povodu dana Opcine sv. Nedelja do kasno u noc. Puno boljem izdanju pucke veselice negoli onom lanjskom, osim zvijezde veceri, doprinijela je i gastronomska ponuda mjesnih oštarija.

Nekadašnji kolorit dala je kulinarska priredba "Gušti storega Šesnajs otobra" u petak. Domace specijalitete - pasutice s bakalajen i sardelon te kapuz i kobasice - pripravljao je agroturizam Cerovac. Stori bar iz Nedešcine sladio je domacim, suhim kolacicima, blincima i kroštulama, dok je Romano Licul predstavio vina – malvaziju, zlatnu s lanjske Vinistre, i teran.

Sve se moglo kušati po simbolicnim cijenama, a ritam zabavi udarao je lokalni duo Vajk kuntenti. Popularni sopci Milenko Išic i Franko Verbanac Rušin oduševili su veselošcu i drugog dana, svirajuci za dobrodošlicu, na ulazu u mjesto.

"Gušti" su podsjetili na vrijeme veceg znacaja fešte Šesnajs otobra. Nekada se, naime, 16. listopada u Nedešcini održavao stocni sajam, u meduvremenu je vašar pretvoren uglavnom u "dinduli-minduli" asortiman, koji je ovom zgodom izostao. Preživjeli su tek maruni kao prepoznatljivost fešte, nudeni na nekoliko štandova.

Izniman interes pobudila je izložba 130 vrsta gljiva i 30 vrsta ljekovitog bilja koju je labinsko društvo Martincica organiziralo u mjesnoj osmoljetki.

Unatoc buri koja ne pogoduje gljivama, marljivi clanovi ubrali su ih puno, a najvecu – orijašku zarašcenku od 12 kilograma - pronašao je Bruno Matošic. Održano je i predavanje o ljekovitosti tih šumskih plodova.


Podijeli: Facebook Twiter