Nije to moj sin stekao od droge, štedio sam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saslušanjem novog svjedoka, oca Milana Štifanica, u Rijeci je nastavljeno sudenje Rijecaninu Stjepanu Prnjatu te Puljanima Milanu Štifanicu i Daliboru Šilicu, koji su optuženi za trgovinu drogom i pranje novca.

Otac optuženog Milana Štifanica u ponedjeljak je u iskazu negirao sumnje istražitelja da neke njihove nekretnine poticu do novca koji je njegov sin zaradio na drogi. Otac je na sudu tvrdio da je to on sam zaradio i štedio, da se bavio poljoprivredom i ribarstvom kako bi mogao kupiti nekretnine.

Nastavak sudenja zakazan je za petak, kad bi sudenje trebalo uci u završnu fazu, što znaci da bi mogle uslijediti i završne rijeci optužbe i obrane.

Zbog ranijeg iznenadnog gubitka krunskog svjedoka prvotna optužnica je bitno smanjena, ali je još uvijek impozantna. Štifanica se naime tereti da je 144 kilograma kokaina i heroina prokrijumcario u Istru, a Prnjata, koji je zbog droge u Italiji osuden na deset i pol godina zatvora, pak za pranje novca. Prnjatu se pak sudi u odsutnosti jer se trenutno nalazi u zatvoru u Italiji. Za pranje novca optužena je i Prnjatova rodbina, no i njima se sudi u odsutnosti.

Osim Štifanica na optuženickoj klupi u Rijeci sjedi i Dalibor Šilic iz Pule, za kojeg istražitelji sumnjaju da je bio Štifanicev kurir.

Protiv Prnjata su u Rijeci (nakon gubitka krunskog svjedoka) otpale optužbe za veliko krijumcarenje kokaina iz Južne Amerike pa mu se sudi samo za pranje novca od droge. Optužba tvrdi da je taj novac pran i skrivan najviše na Kvarneru, ali i u BiH, Njemackoj i Švicarskoj. Tako se na sudenju culo mnogo zanimljivih podataka o njegovoj sumnjivoj imovini. Izmedu ostalog o skoro pet milijuna eura blokiranih u Ljubljani, (a to je navodno novac od prodaje vile u Icicima za koju tužitelji tvrde da ju je izgradio od novca od droge). Istražitelji su pronašli i depozit kod Raiffeisen Banke u Rijeci, gdje je na jednom racunu nadeno 730.000 eura, u drugoj poslovnici te banke još 430.000 eura, a kod Hypo banke 450.000 eura. U sefu kod Privredne banke u Rijeci pronadeno je pak još 750.000 eura, a spominjani su i još jedan sef u banci u Rijeci te sefovi u švicarskim bankama. Otkriven je cijeli niz racuna u Hrvatskoj i BiH na kojima je bilo po stotinjak tisuca eura, a Prnjat je kupio jahtu "Azimut" u Austriji, te skupocjeni automobil Porsche 997 u Njemackoj.

USKOK traži da se Prnjatu i Štifanicu oduzme imovina vrijedna više od 100 milijuna kuna, a za koju se smatra da je nastala na zaradama od droge. (Ico MIKULICIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter