Nije sve u špici sezone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za božicne i novogodišnje blagdane Istru je posjetilo više turista nego lani. No, ostvareno je nešto manje nocenja no što je to bio slucaj za prošlogodišnje praznike. Podaci županijske Turisticke zajednice koji su prikupljeni od lokalnih kažu da je u tom periodu u Istri boravilo 17.258 turista, što je 11 posto više, koji su ostvarili 63.784 nocenja, što je pak sedam posto manje nego lani u isto vrijeme.

- To su još uvijek male brojke koje na razini jedne godine ne znace puno. Ipak, lijepo je to ohrabrenje, makar na malom uzorku, komentira blagdanske brojke direktor županjskog TZ-a Denis Ivoševic.

Blagdanski mjesec bolji nego lani


Godina 2011. definitivno je najbolja u novijoj hrvatskoj povijesti za istarski turizam, a to vrijedi i za ostale hrvatske turisticke regije.

Prema podacima istarske Turisticke zajednice, u 2011. godini Istra je ugostila gotovo tri milijuna gostiju (2.990.919 dolazaka), što je cak 10 posto više nego 2010., odnosno 280 tisuca dolazaka više. Ostvareno je preko 20,5 milijuna nocenja, što je u odnosu na godinu prije 1,6 milijuna nocenja više, odnosno cak devet posto. Ivoševic je najzadovoljniji što su za povecanja, osim same špice sezone, zaslužni pred i posezona.

- U predsezoni je ostvareno 730.000 nocenja viška, najviše u travnju i lipnju. Na taj smo se nacin u lipnju prvi put približili iznosu od tri milijuna nocenja. U srpnju je ostvareno 100.000 nocenja viška, dok je prošlogodišnji rekordan kolovoz znacajno nadmašen te je ostvareno velikih 500.000 nocenja plusa, cime smo se sasvim približili realizaciji od gotovo sedam milijuna nocenja u kolovozu. Navedeni pokazatelji nam govore da je predsezona dobro odradena. Ukupno 11 posto više je znacajno povecanje. Srpanj je bio dva posto bolji, ali, podsjetimo, imali smo zadnjih 11 dana kišno i ružno vrijeme u samoj špici, i na kraju doista fantastican kolovoz koji je nadmašio sva ocekivanja i realizirao osam posto više. Usporedimo li ovogodišnji kolovoz s, recimo, ne tako davnom 2008. godinom, kada je realizirano 5,6 milijuna nocenja, mogu ustvrditi da povecanje iznosi 1,2 milijuna nocenja u svega tri godine i to samo na razini mjeseca kolovoza, prisjeca se Ivoševic. Dakle, špica je donijela 600.000 nocenja više, a gotovo milijun nocenja ostvareno je u pred i posezoni.

Istru su 2011. najviše "voljeli" Nijemci i Slovenci


Zadovoljan je i "disanjem" najznacajnijih istarskih turistickih tržišta. Naime, Istra je iz Njemacke ostvarila cak 5,92 milijuna nocenja, što je porast od deset posto. Time se prvi put približila brojci od cak šest milijuna nocenja s tog najznacajnijeg turistickog tržišta. Poslije Nijemaca Istru su u 2011. najviše "voljeli" susjedi Slovenci koji su zabilježili cak 2,9 milijuna nocenja, što je 12 posto više nego godinu prije. Medutim, ovu bi se brojku trebalo uzeti s rezervom buduci da velik broj Slovenaca u Istri ima svoje vikendice gdje vec godinama borave za godišnje odmore, ali velik dio njih dosad nije prijavljivao svoj boravak, što se znacajno pocelo mijenjati u zadnje dvije godine zbog sve cešcih akcija Državnog inspektorata, ali i više nego povoljnih paušala boravišne pristojbe.

Trece najznacajnije turisticko tržište Austrija ostvarilo je 2,3 milijuna nocenja, što je 12 posto više, cime su prvi put pretekli Talijane, što se najavljivalo još lani na proljece. Po broju nocenja na cetvrtom su mjestu Talijani koji su prošle, za njih veoma krizne godine ostvarili 2,2 milijuna nocenja, što je porast od cetiri posto. Svakako je dobra vijest što se ponovno vracaju domaci turisti koji su prošle godine ostvarili gotovo milijun nocenja, što je cak 13 posto više. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter