Nije svaki udarac po guzi zlostavljanje, ali je nasilje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc tome što psiholozi i psihijatri naglašavaju da batine nisu ni u kom slucaju prihvatljiva odgojna metoda, fizicko zlostavljanje djece nije rijetkost. Rijetkost je, medutim, sankcioniranje roditelja, barem koliko je to poznato javnosti.

Nije stoga ostala neprimijecena nedavna presuda Opcinskog suda u Puli kojom je uvjetno na šest mjeseci kazne zatvora osudena 25-godišnja majka s Poreštine zato što je dva puta udarila kuhacom po stražnjici svog troipolgodišnjeg sincica.

Kakve posljedice po dijete, posebno tako maleno, imaju batine kao odgojna mjera, koliko su batine u nas ceste u odgoju i može li društvo zaštititi djecu, pitali smo psihijatricu i sudsku vještakinju dr. Helenu Marcinko.

- Batine nisu ni za malu ni za veliku djecu. Nikada nije dobro udariti dijete, ni po guzi ni drugdje. Osim što štetimo djetetu, time mu dajemo direktnu poruku da se batinama rješavaju situacije pa je ono nasilno prema drugoj djeci u vrticu ili školi.

Djeca znaju biti nemoguca. Gora su što je roditelj nervozniji pa onda može izgubiti kontrolu i udariti dijete. Malu djecu neki roditelji tresu, što je takoder vid fizickog nasilja. To su takoder batine, naglašava Marcinko.

Roditeljima bi vec na tecajevima prije djetetova rodenja trebalo objasniti kako odgojno djelovati na dijete bez batina, kaže. Sudsko sankcioniranje roditelja zbog fizickog zlostavljanja djece nije rijetkost, ali se o tome, veli ona, najcešce ne piše u novinama.

- Društvo mora sankcionirati nasilje nad djecom. Lijecnikova je dužnost prijaviti roditelja ako vidi da je dijete bilo udarano, u protivnom se tereti kao suucesnik, naglašava. Navodi da sudska presuda treba nositi i odgojnu mjeru - roditelj bi trebao polaziti obiteljsko savjetovalište.

Pitamo se ima li ova rijetka presuda svojom objavom u javnosti utjecaj i na ostale roditelje koji pribjegavaju vecem ili manjem nasilju. Cini se da ima ako potakne i samo razmišljanje o odnosu roditelja prema djeci.

- Nije svaki udarac po guzi zlostavljanje, ali je svaki nasilje. Samo je intenzitet razlicit. Postoji razlika izmedu odgojno neprihvatljivih metoda i zlostavljanja, kaže prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. (Jasna ORLIC)

Mladu majku prijavio bivši muž

Dvadesetpetogodišnja majka djecacica koji ce za nekoliko dana napuniti cetiri godine osudena je jer je sredinom kolovoza lani svog sincica dvaput udarila kuhacom po stražnjici zato što je bio neposlušan. Kao posljedice udaraca mališan je zadobio modrice, no težina njegovih ozljeda nije specificirana.

Neslužbeno doznajemo da je 25-godišnjakinju za zlostavljanje djeteta prijavio bivši suprug. Iz podataka kojima je sud raspolagao prilikom razmatranja i odlucivanja o sankciji nije se moglo išcitati radi li se o inace problematicnim odnosima medu roditeljima i(li) pojedinog roditelja i djeteta, kao ni kome je povjereno skrbništvo nad djecacicem. (M. VUKŠIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter