Nije smiješno, niti najmanje!

Predavanje i interaktivna radionica nacionalne kampanje
Predavanje i interaktivna radionica nacionalne kampanje

Predavanje i interaktivnu radionicu u sklopu nacionalne kampanje "Nije smiješno" - protiv govora mržnje na Internetu, jučer je u vijećnici Narodnog doma za učenike buzetske Srednje škole održala blogerica Ana Tavić. Cilj kampanje je educirati javnost o govoru mržnje i njenim štetnim posljedicama, smanjiti razinu govora mržnje te širiti pozitivan stav.

Govor mržnje se ne percipira

- Projekt se službeno započeo provoditi u rujnu prošle godine. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva raspisala je poziv za mlade blogere u kampanji za sprječavanje govora mržnje na Internetu. Izabrano nas je sedam i zajedno volonterski radimo na kampanji s jednom zajedničkom željom: smanjiti razinu govora mržnje. Obilazimo osnovne i srednje škole širom Hrvatske, a osim predavanja, naši aktivisti pripremili su za osnovne i srednje škole "Pripremu za sat razrednika" na temu govora mržnje koja se može preuzeti jednim klikom sa službenih stranica kampanje. Pripremu je sastavio i uredio magistar primarnog obrazovanja Bojan Iličić, rekla je Ana Tavić.

Tavić je također upozorila da je veliki problem u Hrvatskoj što ljudi uopće ne percipiraju da je to govor mržnje.

- Nekako im je to uobičajeno i normalno. Mladi se iznenade kada ih upozorimo da to nije tako bezazleno. Zabrinjavajuće je jer je govor mržnje sveprisutan, od komentara ispod novinskih članaka do izjava za medije koji daju političari, naglasila je Tavić.

Govor mržnje na društvenim mrežama

Kampanja se obraća ponajprije učenicima, ali i profesorima i učiteljima. Naime, želja je inicijatora kampanje učenike upoznati i osvijestiti o govoru mržnje koji je danas sve više prisutan. Da bi se u tome uspjelo potreban je angažman svih, i roditelja, i učitelja i profesora, njihovo stručno znanje i iskustvo.

- S govorom mržnje na društvenim mrežama susrećemo se svakodnevno i zato su ovakve kampanje dobre da upozore na ovaj problem, rekla je Barbara Brženda učenica drugog razreda gimnazije. Interaktivnom radionicom bila je zadovoljna i njena vršnjakinja Ela Pahor.

- Ovakve su radionice dobar način prevencije govora mržnje, rekla je Ela.

Radionicu za buzetske srednjoškolce organiziralo je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter