Nije Seks i grad nego Selo i apstinencija

Barbara Nola, Ana Begić i Ecija Ojdanić u predstavi 'Gola u kavezu' (A. KANCELAR)
Barbara Nola, Ana Begić i Ecija Ojdanić u predstavi 'Gola u kavezu' (A. KANCELAR)

"Je li ovo 'Seks i grad' ili 'Selo i apstinencija'?" zapitaju se u jednom trenutku, dok se priča još zagrijava, protagonistice predstave "Gola u kavezu" koja je sinoć izvedena u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula. Ima u ovoj priči, za koju je tekst napisala Olja Runjić, a režirao je Ivan Leo Lemo, sarkazma na lopate, cijela je predstava kroz replikame triju protagonistica natopljena ciničnim humorom uz malo depresije i tuge, ali i to nam se jako dopalo, bez imalo patetike, iako je za to bilo prilike.

U igri su tri, po godinama i životnim iskustvima, zrele žene. To su slobodna umjetnica Una (Barbara Nola), glasna i beskrajno samouvjerena Tanja (Ana Begić) te povučena Nina (Ecija Ojdanić), svaka s izgrađenom životnom filozofijom, no i s puno neodgovorenih pitanja koja ih tište, dok su okružene loncima na pozornici. Postavljaju si pitanja o životu, ali fokus je na ljubavi i seksu, odnosno muškarcima, nevjeri, braku i djeci te nesigurnoj budućnosti.

- Kaj fali samoći? Kaj fali meni?, upitat će u jednom trenutku povišenim tonom već lagano pijana Tanja. "Same smo… Žive smo", odgovorit će Una, no iza te racionalnosti krije se jaka emocionalna napetost koja će postupno puknuti i tako će na vidjelo izaći ono što se krije iza njihovih naizgled banalnih i prežvakanih pitanja na koja se odgovori čine suvišni.

Kroz pop hitove osamdesetih podsjetit će na svoje godine, ali prije svega naglasiti svoje raspoloženje pa će umjesto izvornog teksta "Eternal flame" Nina zapjevati "Kao govno na kiši plačeš…", a refren pjesme "Stop" u njihovoj verziji ide "Jako me strah", nakon čega će skinuti svoje smiješne vlasulje. Završna "Together in electric dreams" ipak će vodu okrenuti na mlin optimizma te će tri prijateljice poručiti: "Samo se prepusti vibracijama ljubavi", iako je Tanja malo prije toga nepokolebljivo konstatirala da su i sreća i ljubav precijenjene.

Tanja će na kraju prijateljicama otkriti da je imala pobačaj, no priliku da sklizne u patetiku redatelj neće iskoristiti jer je poruka sasvim jasna, bez potrebe da se išta pojašnjava i popuje. Prije toga ćemo doznati da je Nina trudna iako je šest godina u braku s čovjekom koji je vara, dok je nekako najsmirenija Una koja živi za umjetnost, ali i nju lagano nagriza sumnja. "Meni je tata jednom rekao: 'Udaj se pa se razvedi, samo se jednom udaj'", izaći će iz nje.

Predstava je nastala u produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba. Lemo je i autor scenografije te je prepjevao songove, skladatelj i autor audio-vizualnog oblikovanja je Willem Miličević, kostimografkinja je Mirjana Zagorec, koreografkinja Larisa Lipovac, a rasvjetu je oblikovao Aleksandar Mondecar. (M. RADIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter