Nije se glasalo o povjerenju Markovicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na redovnoj skupštini Hrvatskoga nogometnog saveza u srijedu nije se glasalo o povjerenju predsjedniku HNS-a Vlatku Markovicu jer te tocke nije bilo na dnevnom redu, a sjednicu je prije njenog završetka napustio predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš i još neki protivnici sadašnjeg vodstva HNS-a.

Na skupštini je sudjelovao 51 od 52 zastupnika, a Markovic je na pocetku sjednice istaknuo: "Hvala svima koji ste došli na skupštinu, time ste pokazali tko ste i što ste, a druge neka je stid.

Ova se skupština održava u dvojakom ozracju, sretni smo zbog plasmana na EP 2012. i osma smo reprezentacija svijeta, a s druge strane imamo uhicenje dvojice clanova naše organizacije, što je uznemirilo javnost, te recesiju koja ugrožava rad klubova".

Prije desetak dana zbog primanje mita i zloporabe položaja i ovlasti uhiceni su dopredsjednik HNS-a i bivši nogometni sudac Željko Širic te predsjednik Sudacke komisije Stjepan Djedovic.

Uhiceni su nakon što su od prikrivenog USKOK-ovog suradnika, a rijec je o predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu, uzeli 30.000 eura za sudenja na utakmicama prve Hrvatske nogometne lige.

Predstavnik NS-a Zadarske županije Reno Sinovcic zatražio je da se dnevni red dopuni prijedlogom za ukidanje dvogodišnje suspenzije 27-orici nogometnih djelatnika koji su podržavali Igora Štimca u borbi za predsjednicko mjesto HNS-a i u tome ga je podržao Maleš. No, taj je prijedlog odbacen vecinom glasova, a pravni strucnjak HNS-a Vlado Iveta kazao je da se o tome može raspravljati tek nakon isteka polovice kazne, odnosno u ožujku sljedece godine.

Na sjednici su usvojene izmjene Statuta HNS-a po kojima se izvanredna skupština može sazvati uz potpise natpolovicne vecine zastupnika (27 glasova). Dosad je za to bilo potrebna trecina zastupnika (17 glasova). Reno Sinovcic je prosvjedovao protiv te izmjene, ali njegov amandman nije prošao, dobio je 13 glasova.

Maleš je istaknuo da se napokon mora raspraviti o kriminalu u sportu.

- Potpredsjednik saveza je u zatvoru, a sudacka komisija je raspuštena zbog primanja mita, a mi govorimo o bojanju kuce koja je bez temelja. Nadam se da ce Uefin delegat koji prati ovu sjednicu prenijeti svojim šefovima da je potpredsjednik Saveza u zatvoru zbog korupcije, rekao je Maleš.

Sinovcic je pohvalio buduceg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovica, koji je za vrh HNS rekao da je "ustajala mocvara koju treba pod hitno isušiti".

- Bez intervencije države ne možemo riješiti situaciju u hrvatskom nogometu, dodao je Sinovcic i upozorio na štetne ugovore o prodaji televizijskih prava. Takoder, ustvrdio je da se glasovi skupštinara kupuju aranžmanima za odlazak na inozemne utakmice reprezentacije i gozbama.

Skupštini se obratio i predstavnik NS-a Splitsko-dalmatinske županije Nikola Tokic, koji je rekao da je situacija u hrvatskom nogometu ocajna, te pozvao predsjednika Vlatka Markovica i glavnog tajnika Zorislava Srebrica da odstupe. Nakon toga pozvao je sve istomišljenike da napuste sjednicu, što su ucinili Maleš, Sinovcic i još neki protivnici sadašnjeg vodstva HNS-a.

To je potaknulo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamica, kojeg se smatra najmocnijim covjekom u hrvatskom nogometu, da održi govor u kojem je one koji su napustili sjednicu nazvao "luzerima". Ponovio je optužbu da je Maleš tražio od njega da Hajduku pusti da osvoji Kup buduci da ce Dinamo ionako biti prvak.

- Ovi koji su otišli razmišljaju samo o novcu HNS-a. Vlada treba pomoci hrvatskom sportu, ali moramo raditi zajedno. Problem nije u ljudima koji su ostali na skupštini, zakljucio je Mamic.


Podijeli: Facebook Twiter