Nije problem broj općina ili županija, već politička hobotnica

Bruno Bulić (N. LAZAREVIĆ)
Bruno Bulić (N. LAZAREVIĆ)

- Pregovori Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste su pregovori društveno neodgovornih osoba. Gdje su u tim pregovorima radnici, umirovljenici, socijalna država?! Nedopustivo je da se razgovori i dalje svode samo na to tko će se kome pridružiti i tko će na vlast, a dvije najveće stranke zajedno sa svojim koalicijskim partnerima dale bi sve, neke i sebe, da bi došle ili ostale na vlasti", poručio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.

Naglasio je da je jako razočaran dosadašnjim pregovorima koji, kako je rekao, idu u smjeru da bogati postanu još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Zabrinjavajućim je ocijenio i same pregovarače Mosta koji, kako kaže, njeguju ružan neoliberalan kapitalizam.

- Nitko niti ne spominje radništvo, zdravstveni i obrazovni sustav i sve ide k tome da se na štetu državnog proračuna rasterete bogati i industrijalci koji imaju najviše novca. Zabrinjava nas traženje daljnje fleksibilizacije radne snage jer radnici su i dosad bili dovedeni u situaciju da budu robovi, rekao je Bulić i dodao da je nedopustivo da porezni sustav koji se predlaže bude u funkciji bogatih.

Naglasio je da je traženje konkurentnosti domaćeg gospodarstva na svjetskoj razini obična floskula i glupost te dodao da je gotov proizvod koji se uveze 20 posto jeftiniji od samog repromaterijala koji je došao u Hrvatskoj da bi se jedan takav proizvod napravio. Također, naglasio je da je propadanje malih i srednjih poduzeća rezultat uvozničke mafije te da nije moguće konkurirati nekome kome je cijena rada i šest puta niža nego u Hrvatskoj.

- Ne slažemo se s tezom Mosta, HDZ-a i SDP-a oko daljnje fleksibilizacije radne snage jer pitanje je što još treba biti fleksibilnije, valjda da radnike mogu tući ako ne rade. Iz ovog što možemo čuti jasno proizlazi daljnje smanjivanje plaća, a ne ostvaruju se niti najave svih stranaka o tome da će se smanjiti broj nezaposlenih, spriječiti odlazak radne snage izvan granica i povećati zapošljavanje. S ovakvim prijedlozima, bit će još gore, poručio je Bulić.

Komentirao je i najave vezane uz teritorijalni preustroj, kazavši da srž problema nije broj općina, gradova ili županija, već politička hobotnica koju su političari stvorili na svojim dugogodišnjim pozicijama, a u što su na štetu građana uvučeni svi - od pravosuđa, odvjetništva do poreznika.

Zaključio je da posebno zabrinjava pitanje dostupnosti zdravstvenog sustava, rekavši da je upitno hoće li običnim radnicima i njihovim obiteljima zdravstvo biti dostupno ili će ono biti rezervirano samo za bogate. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter