Nije obavezna, ali je drugačija je od ostale nastave

Nesreća se dogodila u Rovinju (M. ANGELINI/arhiva)
Nesreća se dogodila u Rovinju (M. ANGELINI/arhiva)

U petak će se u pazinskom Spomen domu održati "Festival zavičajnosti-Festival della territorialita´", najavio je na konferenciji za novinare dr. sc. Alejandro Castillo Jimenez, ravnatelj Pazinskog kolegija, koji je uz Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile domaćin ovog festivala. Izrazio je i zadovoljstvo što će se prvi ovakav festival održati upravo u Pazinu, gradu poznatom po svojim školama. Zadovoljan je i što je njihova škola uključena u provođenje ovog projekta u čiju se korisnost i osobo uvjerio, stoga mu je drago što Županija provodi i podržava ovakve inicijative.

I srednje škole ušle u projekt

Pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica zahvalio je domaćinima, a o pazinskom školstvu, kaže, najbolje svjedoče rezultati pazinskih škola. Nakon vrtića i osnovnih škola, sada i srednje škole predstavljaju svoje rezultate iz zavičajne nastave.

- Prema onomu što smo vidjeli možemo očekivati vrlo zanimljiva ostvarenja. Zavičajna nastava nije obavezna, a i drugačija je od ostale nastave i zato je, napominje, privukla 16 srednjih škola iz svih krajeva Istre. Svi koji dođu na festival bit će zadovoljni kada vide koliko su naša djeca pametna, kreativna i maštovita i zato im treba dopustiti da rede ono što najbolje znaju, a to je da budu kreativna, rekao je Torbica.

Josip Šiklić, ravnatelj pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile dodao je kako su kurikulumom zavičajne nastave iznjedrili kurikulum primjeren učenicima 21. stoljeća. Učenici kroz ovaj kurikulum mogu izraziti svoju kreativnost i interpretaciju, je se kurikulum temelji na istraživanjima, terenskom radu, međupredmetnoj nastavi. Učenici izrađuju plakate, vode dnevnike, crtaju, pišu scenarije, izrađuju digitalne i video prezentacije, postavljaju izložbe, dakle nešto što je primjereno dobu u kojem živimo.

Školska knjižica o zavičajnoj nastavi

Ovime se djeci omogućuje razumijevanje svijeta i njihove okoline, kaže Šiklić.

- Obično mislimo da ono što nam je najbliže najbolje poznajemo, a u praksi zna biti upravo je suprotno. Zato nam je ovo prilika da učenici ali i posjetitelji festivala boje upoznaju svoju najbližu okolinu, rekao je Šiklić.

Danijel Bogešić potpredsjednik radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u srednje škole najavio je kako će na jesen, nakon dvije i pol godine rada, izaći knjižica s naputcima i primjerima provođenja zavičajne nastave. Cilj je da učenici na kreativan način uče o svom zavičaju, a uz to važno a je da škola surađuje sa drugim ustanovama, rekao je Bogešić. Naglasivši kako će radovi svih škola koje sudjeluju u projektu biti objavljeni na Internetu na stranici www.za-nas.hr. Koordinator projekta Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije, Noel Šuran, zahvalio je svima koji su sudjelovali u radnoj skupini za implementaciju zavičajne nastave u srednje škole i što su sve svoje znanje uložili u izradu kurikuluma kako bi učenicima omogućili bolje upoznavanje zavičajne kulture i tradicije. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter