Nije lijepo, ali je po zakonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Impozantna, još uvijek nedovršena trokatnica preko puta pomerske marine na poluotoku Muca bode oci i uznemiruje duhove mještana koji strahuju od apartmanizacije tog dijela Pomera, tik uz more. Nitko ne zna kad je zgrada podignuta, no mještanka koja je htjela ostati anonimna smatra da se u oazi zelenila i neposrednoj blizini mora takva gradnja ne smije dopustiti.

Medulinski donacelnik Damir Demarin kaže da vlasnik višekatnice ima gradevinsku dozvolu iz 2003. kad je na snazi bio pulski prostorni plan i da gradi sukladno gabaritima, jer je tada bila moguca takva izgradnja. Demarin pretpostavlja da su se do 2005. izgradili temelji kako ne bi istekla gradevinska i potom nedavno digli katovi. Žalosno je, kaže on, što još uvijek za zgradu nije uplacen komunalni doprinos jer do 2005. godine uplata doprinosa nije bila uvjet za dobivanje gradevinske dozvole.

- Ovo se dogodilo i nemoguce je vratiti prijašnje stanje. Imamo višekatnicu uz more, a na podrucju cijele opcine našim prostornim planom dozvoljena je gradnja dvokatnica. Radi se o objektu u kojem ce biti deset apartmana, trgovina i turisticka agencija. Nalazi se unutar zone u kojoj je prostornim planom predviden auto kamp, kaže Demarin.

Slaže se da objekt nagrduje okoliš, no istice da slicnih gradevina u tom dijelu nece biti jer je dopuštena samo gradnja manjih objekata poput sanitarnih cvorova za potrebe buduceg autokampa. Dodaje da se na tom poluotoku nalazi jedan bespravno izgraden objekt koji je prijavljen gradevinskoj inspekciji, ali još nije izdan nalog za rušenje.


Podijeli: Facebook Twiter