Nije lako napraviti inteligentnu, ne-glupu komediju

Olivia Drabik, kćerka koscenariste igra u filmu, u nedjelju je na Giardinima i zapjevala jednu poljsku pjesmu (D. ŠTIFANIĆ)
Olivia Drabik, kćerka koscenariste igra u filmu, u nedjelju je na Giardinima i zapjevala jednu poljsku pjesmu (D. ŠTIFANIĆ)

Slovenski redatelj Mitja Okorn (1981.), kojeg je časopis Screen International proglasio jednim od 20 europskih nadolazećih zvijezda, nije se u nedjelju mogao pojaviti na Giardinima pred novinarima nakon podnevne press projekcije u kinu Valli, ali zato jest navečer u Areni na službenoj projekciji njegovog drugog filma u poljskoj produkciji "Planet samaca", dinamične suvremene komedije koja je u poljskim kinima ostvarila rekordnu višemilijunsku gledanost, ali i velik uspjeh u Sloveniji. Pred novinarima se pojavio koscenarist i producent filma Radoslaw Drabik i njegova kćerka Olivia, nadarena djevojčica koja u filmu igra Ewu, i koja je i pred novinarima otpjevala jednu poljsku pjesmu.

Dojam "amerikanizirane", premda uspješne i inteligentne komedije ne čudi jer je, uz redatelja, scenarij "Planeta samaca" pisalo još šest koscenarista, među kojima i jedan Kanađanin i jedan autor iz Seattlea - Jules Jones i Sam Akina.

- Nije ovo romantična komedija nego komedija. Nismo htjeli napraviti glupu nego dobru, inteligentnu, komercijalnu komediju. Iz našeg dijela Europe očekuju se često depresivne, teške drame. Nije lako napraviti inteligentnu dobru komediju koja će vas nasmijati i rasplakati, kazao je Drabik, kome je ovo scenaristički debi.

Riječ je o vrlo skupoj produkciji, pa je i izbor redatelja na početku bio vrlo zahtjevan posao, no Mitja Okorn je prethodno, 2011. godine, režirao poljsku romantičnu komediju "Pisma Djedu Božićnjaku", koja je ostvarila najveću zaradu u poljskoj kinematografiji u zadnja tri desetljeća. No, kazao je jučer Drabik, teško je bilo raditi s ovim redateljem jer je, kaže, vrlo zahtjevan, daje se 150 posto u svemu i bori se za svaki detalj.

Na pitanje novinarke HTV-a jesu li se u izboru glavne glumice Agnieszke Wiedłocha (koja igra romantičnu učiteljicu glazbe Anju, čiji čudni i komični, preko interneta dogovoreni spojevi postanu crvena nit TV showa popularnog voditelja Tomeka) vodili i time što sliči na Ann Hathaway, Drabik je odgovorio: "Da, ali i na Audrey Hepburn". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter